Uutiset

29.7.2015 - Lähde syyskuussa kulttuuriympäristöleirille Rapolan upeisiin maisemiin

Pirkanmaan maakuntamuseo järjestää syyskuussa 11.–13.9.2015 kulttuuriympäristöleirin Valkeakosken Sääksmäellä.  Leirillä tutustutaan alueen monimuotoiseen kulttuurimaisemaan ja Visavuoren museoon, tartutaan yhdessä Voipaalan pakarirakennuksen ja Rapolan muinaisjäännöksen konkreettiseen hoitotyöhön sekä vietetään pimeneviä iltoja saunoen ja...
Lue lisää

22.7.2015 - Linnansaaren kansallispuiston perinnemaisemia hoidetaan talkoilla

Linnansaaren kansallispuistossa Saimaalla on hoidettu kulttuuriympäristöä talkoilla jo 1970-luvulta asti. Tänä kesänä WWF:n ja Metsähallituksen luontopalvelujen järjestämälle talkooleirille osallistuvat vapaaehtoiset hoitavat kansallispuiston perinnemaisemia. Umpeenkasvun ehkäisemisestä hyötyvät lukuisat uhanalaiset lajit ja samalla perinnemaisemat...
Lue lisää

15.7.2015 - Uusia sotahistoriallisia kohteita löydetty Enontekiöltä

Metsähallituksen tämän kesän kulttuuriperintöinventoinnissa löytyi useita aiemmin kartoittamattomia sotahistoriallisia kohteita. Kohteet liittyvät Lapin sotaan, jota käytiin suomalaisten ja saksalaisten välillä vuoden 1944 syyskuusta vuoden 1945 huhtikuulle.
Lue lisää

13.7.2015 - Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot 2016 haettavana

Euroopan unionin kulttuuriperintöpalkinnot ja Europa Nostra -palkinnot 2016 ovat haettavana. Hakuaika päättyy ensimmäinen lokakuuta 2015.
Lue lisää

8.7.2015 - Tutustu kulttuuriympäristöösi Finna-palvelussa

Finna on Kansallisen digitaalisen kirjaston (KDK) asiakasliittymä, joka kokoaa Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistot ensimmäistä kertaa yhteen paikkaan. Finnasta löytyy runsaasti tietoa myös kulttuuriympäristöstä kuvina, artikkeleina, karttoina ja muina aineistoina eri puolilta Suomea.
Lue lisää

3.7.2015 - Uusi Ainola-kirja avaa ovet Sibeliusten kotiin juhlavuoden kunniaksi

Ainolasäätiö ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ovat julkaisseet Jean Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi teoksen Ainola – Sibeliusten koti Järvenpäässä.  Ainola oli säveltäjä Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä koti yli 60 vuoden ajan.
Lue lisää

29.6.2015 - Uusi opas kulttuuriympäristöopetuksen tueksi

Suomen Kulttuuriperinnön Tuki ry:n tuottama ja Tittariina Rautiaisen koostama Lahden kylästä kaupungiksi -opas johdattaa rakennetun ympäristön tutkimiseen. Oppaan kohteena on Lahden tori lähiympäristöineen, mutta aineistoa voi soveltaen käyttää muissakin kaupunkiympäristöissä.
Lue lisää

25.6.2015 - Valokuvakilpailun kohteena suomalaiset torit

Minkälaisia ovat suomalaiset torit vuonna 2015? Miltä ne näyttävät ja mitä niillä tapahtuu eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina? Mikä on niiden henki? Suomalainen tori 2015 -valokuvauskilpailuun voi osallistua 31. elokuuta asti.
Lue lisää

22.6.2015 - C. L. Engelin muistiinpanot pietarilaisesta rakentamisesta suomeksi

Saksalainen arkkitehti Carl Ludvig Engel vietti vuoden 1815–1816 Pietarissa, jossa hänellä oli erinomainen tilaisuus tehdä havaintoja paikallisesta rakentamisesta, materiaaleista ja työmenetelmistä. Nämä havainnot hän tallensi muistiinpanoiksi, jotka Museovirasto on nyt julkaissut suomeksi. Engelin havainnot tarjoavat kiinnostavia näkökulmia...
Lue lisää

18.6.2015 - Vantaan Jokiniemen arkeologisille kaivauksille mahtuu vielä

Viime kesänä Vantaan Jokiniemessä hikoiltiin heinäkuun helteessä, kun kampakeraamisen ajan asuinpaikalla raaputettiin, siivilöitiin ja lapioitiin maata. Esiin paljastui ruukunsirpaleiden lisäksi muinaisia ihmisfiguureja, pyöriäisten luita ja traanilampuksi arveltu, karhua muodoltaan muistuttava saviesine. Suuren suosion saaneet arkeologiset...
Lue lisääVanhemmat uutiset uutisarkistoissa