Uutiset

3.7.2015 - Uusi Ainola-kirja avaa ovet Sibeliusten kotiin juhlavuoden kunniaksi

Ainolasäätiö ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ovat julkaisseet Jean Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi teoksen Ainola – Sibeliusten koti Järvenpäässä.  Ainola oli säveltäjä Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä koti yli 60 vuoden ajan.
Lue lisää

29.6.2015 - Uusi opas kulttuuriympäristöopetuksen tueksi

Suomen Kulttuuriperinnön Tuki ry:n tuottama ja Tittariina Rautiaisen koostama Lahden kylästä kaupungiksi -opas johdattaa rakennetun ympäristön tutkimiseen. Oppaan kohteena on Lahden tori lähiympäristöineen, mutta aineistoa voi soveltaen käyttää muissakin kaupunkiympäristöissä.
Lue lisää

25.6.2015 - Valokuvakilpailun kohteena suomalaiset torit

Minkälaisia ovat suomalaiset torit vuonna 2015? Miltä ne näyttävät ja mitä niillä tapahtuu eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina? Mikä on niiden henki? Suomalainen tori 2015 -valokuvauskilpailuun voi osallistua 31. elokuuta asti.
Lue lisää

22.6.2015 - C. L. Engelin muistiinpanot pietarilaisesta rakentamisesta suomeksi

Saksalainen arkkitehti Carl Ludvig Engel vietti vuoden 1815–1816 Pietarissa, jossa hänellä oli erinomainen tilaisuus tehdä havaintoja paikallisesta rakentamisesta, materiaaleista ja työmenetelmistä. Nämä havainnot hän tallensi muistiinpanoiksi, jotka Museovirasto on nyt julkaissut suomeksi. Engelin havainnot tarjoavat kiinnostavia näkökulmia...
Lue lisää

18.6.2015 - Vantaan Jokiniemen arkeologisille kaivauksille mahtuu vielä

Viime kesänä Vantaan Jokiniemessä hikoiltiin heinäkuun helteessä, kun kampakeraamisen ajan asuinpaikalla raaputettiin, siivilöitiin ja lapioitiin maata. Esiin paljastui ruukunsirpaleiden lisäksi muinaisia ihmisfiguureja, pyöriäisten luita ja traanilampuksi arveltu, karhua muodoltaan muistuttava saviesine. Suuren suosion saaneet arkeologiset...
Lue lisää

16.6.2015 - Pelastetaan terva - Talkoot käyntiin kotimaisen mäntytervan puolesta

Perinteikkään suomalaisen tervan puolustajat ovat käynnistäneet talkoot tervan pelastamiseksi. Tavoitteena on saada mäntytervalle Euroopan yhteisön kemikaaliasetuksen REACHin edellyttämä rekisteröinti ja kerätä siihen vaadittava rahoitus. Jos rekisteröinti jää tekemättä, mäntytervan kaupallista valmistusta ei saa jatkaa 1. kesäkuuta 2018 jälkeen.
Lue lisää

11.6.2015 - Ministeriöiden yhteinen sitoumus haastaa tekoihin kulttuuriympäristön hyväksi

Ympäristöministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö lupautuvat juuri julkaistussa kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksessaan toteuttamaan Kulttuuriympäristöstrategian (2014-2020) toimeenpanosuunnitelmaa omalta osaltaan sekä haastamaan mukaan myös kansalaiset ja organisaatiot. Syksyllä käynnistyvä #kulttuuriympäristömme-kampanja kannustaa...
Lue lisää

5.6.2015 - Hämeen linnassa jatkuvat korjaustyöt tänäkin kesänä

Hämeen linnan korjaustyömaa on herännyt taas kesän kynnyksellä eloon. Hämeen linna ympäristöineen muodostaa merkittävän kulttuurihistoriallisen kokonaisuuden, jossa korjaustyöt kestävät useita vuosia ja niitä tehdään kesäaikoina. Tänä kesänä korjauksen kohteina ovat muun muassa vallihaudan kivimuurit.
Lue lisää

3.6.2015 - Rakennusten entistämiseen ja muinaisjäännösten hoitoon myönnettiin avustuksia yli 1,5 miljoonaa

Museovirasto on jakanut 1 529 450 euroa rakennusten entistämisavustusta ja 76 550 euroa muinaisjäännösten hoitotukea. Jaettu summa oli yhtä suuri kuin edellisenä vuonna. Entistämisavustusta haettiin 403 kohteen kunnostamiseen ja avustusta myönnettiin 209:lle. Avustusta muinaisjäännösten hoitoon myönnettiin 18 kohteen hoitoon.
Lue lisää

1.6.2015 - Pohjanmaalle uusia kulttuuriympäristöohjelmia

Pohjanmaan viljelty maisema on avaraa, asutus usein nauhamaista ja kylissä on säilynyt paljon vanhaa ja omaleimaista rakennuskantaa. Asutus Närpiössä, Maalahdessa ja Kurikassa keskittyy alaviin jokilaaksoihin. Keväällä 2015 Kurikkaan ja Maalahteen valmistuivat omat kulttuuriympäristöohjelmat. Närpiöön ohjelma tehtiin jo vuonna 2013.
Lue lisääVanhemmat uutiset uutisarkistoissa