Kansalliset kaupunkipuistot

Puutaloja lumisessa maisemassa. Talvinen Porvoo. Kuva: Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto / Porvoon kaupunki.

Kansallisissa kaupunkipuistoissa säilytetään kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana, eheänä kokonaisuutena. Kansalliset kaupunkipuistot muodostuvat ihanista puistoista, rakennuksista ja luontokohteista. Kansalliset kaupunkipuistot ovat viihtyisiä niin asukkaille kuin matkailijoille. 

Suomessa on tällä hetkellä kymmenen kansallisten kaupunkipuistojen kaupunkia: Forssa, Hanko, Heinola, Hämeenlinna, Kokkola, Kotka, Kuopio, Pori, Porvoo ja Turku.

Metallisen kaiteen takaa näkyy silmän kantamattomiin metsää Näkymä Aulangon näkötornista. Kuva: Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto / Hämeenlinnan kaupunki.

Hakemuksen kansalliseksi kaupunkipuistoksi tekee kaupunki. Perustamisesta päättää ympäristöministeriö. Hakemista valmistellaan yhteistyössä kaupungin eri toimijoiden, kaupunkilaisten sekä puiston alueella maata tai rakennuksia omistavien tahojen kanssa.

Kansalliset kaupunkipuistot tarjoavat urbaaneja tapahtumia, rakennusperintöä ja historiaa, kaupunkiluontoa ja puistoja – jokaiselle jotakin. Kaupunkipuistot ovat helppo tapa tutustua suomalaiseen kaupunkielämään.

Lue lisää kansallisten kaupunkipuistojen yhteiseltä verkkosivustolta:

Julkaistu 3.10.2018 klo 12.45, päivitetty 21.9.2020 klo 9.47