Päiväkodissa ja varhaiskasvatuksessa

Varhaiskasvattajalle lähiympäristö on valttia. Pihapiirissä voi lapsiryhmän kanssa touhuta monenlaista kulttuuriympäristöön liittyvää. Myös erilaiset retket lähelle tai lasten kasvaessa kauemmaskin tuovat vaihtelua päivärutiineihin ja luovat kestäviä muistoja.

Lapsi leikkii leikkipuistossa.
Leikkipuistossa. © Kuva: Janne Ulvinen, YHAn kuvapankki.

Arki, leikki ja tarinallisuus ovat tässä vaiheessa avainsanoja kulttuuriympäristöön tutustumisessa. Esikouluiän lähestyessä myös syvällinen perehtyminen ja pitkäkestoisemmat projektit voivat tulla mukaan kuvaan.

Pitkäjänteisen työskentelyn tueksi kulttuuriympäristökasvatuksen voi myös nivoa kiinteäksi osaksi yksikön toimintaa ja liittää sen kulttuurikasvatus- tai vuosisuunnitelmaan.

Arvokasta tukea varhaiskasvattajalle tarjoavat etenkin museot ja lastenkulttuurikeskukset sekä valtakunnallisista järjestöistä muun muassa Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura. Materiaalien ja suunnittelun suhteen aarreaittoja päiväkodeille ovat mm. Kulttuurin Vuosikello sekä ympäristökasvatuksen materiaalipankki MAPPA.

Esimerkkejä aiheesta RSS

Merimiehen koti Kirsti

Kirstin matkassa – Esiopetuksen eheyttävä oppimiskokonaisuus kotimuseoympäristössä

22.2.2018
Juli-Anna Aerila, Marja-Leena Rönkkö ja Satu Grönman
Esiopetuksen tavoitteena on rikastuttaa lapsen kokemusmaailmaa ja tarjota mahdollisuuksia innostua, kokeilla ja oppia uutta. Raumalla Merimiehen kotimuseo Kirstissä lapset oppivat museoympäristössä lukemisen, kirjoittamisen, käsityön ja kulttuurikasvatuksen sisältöjä ja tutustuvat lähiympäristön historiaan.
Lapset patsaalla

Patsastelua Hyvinkäällä ja PatsasKatsastus -työpaja Pohjois-Karjalassa

3.2.2016
Ilana Rimón
Mitä kaikkea julkiset veistokset kertovatkaan ympäristön ja siinä eläneiden ihmisten menneistä vaiheista, arvoista ja elämästä, kun lähdetään varta vasten niitä tutkimaan? Veistokset ovat antoisa tarkastelukohde varhaiskasvatukseen.

Julkaistu 24.11.2015 klo 11.19, päivitetty 11.10.2019 klo 15.40