Museossa

Museoissa kohtaavat usein sekä pedagoginen että kulttuuriympäristön tutkimisen, hoidon ja suojelun asiantuntemus ja lisäksi itse kulttuuriympäristöön ja sen historiaan liittyvät aineistot ja materiaalit. Yhdistelmä on arvokas voimavara, joka kannattaa ottaa käyttöön.

Matkalla KPK seura 556
Monenlaiset museot ja rakennusperintökohteet tarjoavat elämyksiä eri ikäisille. © Kuva: Aleksis Kiven koulu.

Useat museot toimivat jo aktiivisesti kulttuuriympäristökasvatuksen kentällä. Erilaiset verkkopalvelut ja -sivustot, työpajat ja tapahtumat sekä pitkäjänteisempi kasvatustyö ovat oivallisia esimerkkejä museoissa toteutettavasta kulttuuriympäristökasvatuksesta.

Kontakteja, verkostoja ja inspiraatiota tarjoavat esimerkiksi Suomen Museoliitto sekä Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry.

Esimerkkejä aiheesta RSS

Merimiehen koti Kirsti

Kirstin matkassa – Esiopetuksen eheyttävä oppimiskokonaisuus kotimuseoympäristössä

22.2.2018
Juli-Anna Aerila, Marja-Leena Rönkkö ja Satu Grönman
Esiopetuksen tavoitteena on rikastuttaa lapsen kokemusmaailmaa ja tarjota mahdollisuuksia innostua, kokeilla ja oppia uutta. Raumalla Merimiehen kotimuseo Kirstissä lapset oppivat museoympäristössä lukemisen, kirjoittamisen, käsityön ja kulttuurikasvatuksen sisältöjä ja tutustuvat lähiympäristön historiaan.
Lapua-seuran Perinneleikit-tapahtuma

Perinneleikkien kautta menneisyys tutuksi

30.10.2017
Susanna Ikola ja Jonina Vaahtolammi
Joka kesä Ränkimäen talomuseo täyttyy heinäkuisen Perinneleikit-tapahtuman ajaksi sadoista leikkivistä lapsista. Lapua-Seuran tapahtuma on tuonut talomuseolle kaivattua elämää ja on osa seuran kulttuuriympäristösitoumusta.
Fanjunkars Siuntio

Kotimuseon värikkäät vaiheet

15.2.2016
Ilana Rimón
Fanjunkars Siuntiossa rakennettiin sotilastorpaksi 1800-luvun alussa Sjundbyn kartanon maille. Nykyään talo toimii kulttuuritalona ja Aleksis Kiven kotimuseona, jossa järjestetään monenlaisia tapahtumia.

Julkaistu 24.11.2015 klo 12.49, päivitetty 11.10.2018 klo 13.49