Museossa

Museoissa kohtaavat usein sekä pedagoginen että kulttuuriympäristön tutkimisen, hoidon ja suojelun asiantuntemus ja lisäksi itse kulttuuriympäristöön ja sen historiaan liittyvät aineistot ja materiaalit. Yhdistelmä on arvokas voimavara, joka kannattaa ottaa käyttöön.

Matkalla KPK seura 556
Monenlaiset museot ja rakennusperintökohteet tarjoavat elämyksiä eri ikäisille. © Kuva: Aleksis Kiven koulu.

Useat museot toimivat jo aktiivisesti kulttuuriympäristökasvatuksen kentällä. Erilaiset verkkopalvelut ja -sivustot, työpajat ja tapahtumat sekä pitkäjänteisempi kasvatustyö ovat oivallisia esimerkkejä museoissa toteutettavasta kulttuuriympäristökasvatuksesta.

Kontakteja, verkostoja ja inspiraatiota tarjoavat esimerkiksi Suomen Museoliitto sekä Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry.

Esimerkkejä aiheesta RSS

Lapsia tutustumassa mobiilireittiin Sammallahdenmäen maailmanperintökohteella. Kuva: Kim Krappala.

Lapset ja nuoret toteuttavat mobiilireittejä – pian jo 11 reittiä johdattelee kulttuuriperintöön

13.12.2018
Kulttuuriperintöön ja -ympäristöön voi tutustua monin eri tavoin ja erityisesti lapset ja nuoret innostuvat uudenlaisista tutustumistavoista. Mobiilireittejä kulttuuriperintöön -hankkeessa lapset ja nuoret ovat toteuttaneet mobiilireittejä yhdessä museoiden kanssa – kulttuuriperintöön voi pian tutustua jo 11 reitillä.
Murhamysteeri museossa. Kuva: Antti Krapu, Hämeenlinnan kaupunginmuseo.

Murhamysteeri museossa

19.11.2018
Tarinalliset tosielämän pelit ovat nousseet Suomessa suosituiksi viime vuosina. Hämeenlinnan kaupunginmuseo on tehnyt Palanderin talon kotimuseoon murhamysteeripelin, jossa asiakkaat pääsevät kokemaan museoympäristön uudenlaisella tavalla.
Merimiehen koti Kirsti

Kirstin matkassa – Esiopetuksen eheyttävä oppimiskokonaisuus kotimuseoympäristössä

22.2.2018
Juli-Anna Aerila, Marja-Leena Rönkkö ja Satu Grönman
Esiopetuksen tavoitteena on rikastuttaa lapsen kokemusmaailmaa ja tarjota mahdollisuuksia innostua, kokeilla ja oppia uutta. Raumalla Merimiehen kotimuseo Kirstissä lapset oppivat museoympäristössä lukemisen, kirjoittamisen, käsityön ja kulttuurikasvatuksen sisältöjä ja tutustuvat lähiympäristön historiaan.

Julkaistu 24.11.2015 klo 12.49, päivitetty 18.10.2019 klo 16.21