Museossa

Museoissa kohtaavat usein sekä pedagoginen että kulttuuriympäristön tutkimisen, hoidon ja suojelun asiantuntemus ja lisäksi itse kulttuuriympäristöön ja sen historiaan liittyvät aineistot ja materiaalit. Yhdistelmä on arvokas voimavara, joka kannattaa ottaa käyttöön.

Matkalla KPK seura 556
Monenlaiset museot ja rakennusperintökohteet tarjoavat elämyksiä eri ikäisille. © Kuva: Aleksis Kiven koulu.

Useat museot toimivat jo aktiivisesti kulttuuriympäristökasvatuksen kentällä. Erilaiset verkkopalvelut ja -sivustot, työpajat ja tapahtumat sekä pitkäjänteisempi kasvatustyö ovat oivallisia esimerkkejä museoissa toteutettavasta kulttuuriympäristökasvatuksesta.

Kontakteja, verkostoja ja inspiraatiota tarjoavat esimerkiksi Suomen Museoliitto sekä Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry.

 

RSS

Esimerkkejä aiheesta

Kirstin matkassa – Esiopetuksen eheyttävä oppimiskokonaisuus kotimuseoympäristössä 22.2.2018 12.14
Juli-Anna Aerila, Marja-Leena Rönkkö ja Satu Grönman
Esiopetuksen tavoitteena on rikastuttaa lapsen kokemusmaailmaa ja tarjota mahdollisuuksia innostua, kokeilla ja oppia uutta. Raumalla Merimiehen kotimuseo Kirstissä lapset oppivat museoympäristössä lukemisen, kirjoittamisen, käsityön ja kulttuurikasvatuksen sisältöjä ja tutustuvat lähiympäristön historiaan.
Perinneleikkien kautta menneisyys tutuksi 30.10.2017 8.46
Susanna Ikola ja Jonina Vaahtolammi
Joka kesä Ränkimäen talomuseo täyttyy heinäkuisen Perinneleikit-tapahtuman ajaksi sadoista leikkivistä lapsista. Lapua-Seuran tapahtuma on tuonut talomuseolle kaivattua elämää ja on osa seuran kulttuuriympäristösitoumusta.
Kotimuseon värikkäät vaiheet 15.2.2016 10.52
Ilana Rimón
Fanjunkars Siuntiossa rakennettiin sotilastorpaksi 1800-luvun alussa Sjundbyn kartanon maille. Nykyään talo toimii kulttuuritalona ja Aleksis Kiven kotimuseona, jossa järjestetään monenlaisia tapahtumia.
Julkaistu 24.11.2015 klo 12.49, päivitetty 5.1.2018 klo 11.45