Korjausrakentamiskeskukset

Korjausrakentamiskeskukset jakavat neuvoja rakennusten perinteisistä, kestävistä ja ekologisista korjaus- ja rakentamistavoista. Monet keskuksista järjestävät kursseja tai luentoja ja useat ylläpitävät varaosapankkeja.

Osa korjausrakentamiskeskuksista palvelee paikallisesti, osa laajemmalla alueella. Toiminta voi olla kaupallista tai aatteellista. Sivulle on listattu korjausrakentamiskeskukset, joiden taustalla on jokin muu kuin kaupallisesti toimiva yritys.

Stundarsin museo- ja kulttuurikeskus ja Rakennuskulttuuritalo Toivo.
Stundarsin museo- ja kulttuurikeskus ja Rakennuskulttuuritalo Toivo. © Kuvat: Peter Båsk, Pentti Pere ja Kalle Virtanen.

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikeskus Lastu, Lapinlahti
Lastu on yhdistyksen ylläpitämä taidekoulu ja rakennusalan toimintakeskus Pohjois-Savossa. Lastu tukee ja kehittää arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikasvatusta ja edistää rakennusperinnön arvostusta, ymmärtämistä ja vaalimista. Tietoa tarjolla mm. kurssien ja koulutuksen muodossa.

Curatio, Parainen
Turunmaan korjausrakentamisyhdistyksen ylläpitämä kaksikielinen keskus toimii rakennetun kulttuuriperinnön säilymiseksi. Curatio tarjoaa maksutonta neuvontaa, ohjeita ja opetusmateriaaleja sekä järjestää kursseja ja retkiä. Keskus ylläpitää kahta varaosapankkia Paraisilla.

Itä-Uudenmaan rakennussuojelusäätiö Salvus, Porvoo
Salvus toimii Itä-Uudellamaalla rakennusperinnön ja kulttuuriympäristön suojelun puolesta ja tarjoaa maksutonta neuvontaa omalla alueellaan.

Korjausrakentamiskeskus PORA, Oulu
PORA toimii Pohjois-Pohjanmaan museon tiloissa ja tarjoaa maksutonta neuvontaa. Keskus ylläpitää myös omaa tietopankkia ja tekee kohdekäyntejä.

Korjausrakentamiskeskus Tammela, Rauma
Tammelan talossa Vanhassa Raumassa sijaitsevassa korjausrakentamiskeskuksessa esitellään puurakennuksiin soveltuvia korjaustekniikoita ja Unescon maailmanperintöä. Tammelassa järjestetään myös luentoja ja muita tilaisuuksia ja talossa toimii rakennusosien varaosapankki.

Rakennuskulttuurikeskus Piiru, Tampere
Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistyksen ylläpitämä keskus toimii 1800-luvun lopulla rakennetussa Uittoyhdistyksen talossa. Yhdistys kunnostaa taloa ja järjestää tapahtumia sekä ylläpitää osaajafoorumia ja varaosapankkia.

Rakennuskulttuuritalo Toivo, Pori
Satakunnan museon korjausrakentamiskeskuksesta annetaan neuvoja korjauskysymyksissä ja ylläpidetään korjausnäyttelyä. Keskus järjestää konservaattorin neuvontailtoja ja korjausrakentamispäiviä eri puolilla Satakuntaa. Keskuksessa toimii pieni rakennustarvikkeiden myymälä.

Stundarsin museo- ja kulttuurikeskus, Mustasaari
Stundars on yhdistyksen ylläpitämä museo ja kulttuurikeskus, josta löytyy korjausnäyttely ja varaosapankki. Keskuksessa järjestetään kursseja ja työnäytöksiä. Stundarsin ulkoilmamuseossa on 61 rakennusta maalaistaloista mäkitorppiin.

Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Turunmaan korjausrakentamisyhdistyksen ylläpitämä Björkfeltin talo.
Korjausrakentamiskeskus Tammela ja Turunmaan korjausrakentamisyhdistyksen ylläpitämä Björkfeltin talo. © Kuvat: Kalle Saarinen ja Marianne Hemgård.
Julkaistu 26.11.2015 klo 11.13, päivitetty 19.9.2019 klo 10.02