Rakennusperinnön hoito

Kaikki olemassa olevat rakennukset, isot ja pienet leikkimökeistä tehtaisiin, vanhat ja nuoret, puuta tai betonia, ovat rakennusperintöä. Vaikka kaikki rakennukset ovat yksilöllisiä, niiden hoitoon pätevät muutamat yleiset periaatteet.

Hirsirakennuksen korjauksessa alimman hirren vaihto eli kengittäminen on yksi tavallisimmista korjauksista. Salvokset sovitetaan kirveellä veistäen.
Hirsirakennuksen korjauksessa alimman hirren vaihto eli kengittäminen on yksi tavallisimmista korjauksista. Salvokset sovitetaan kirveellä veistäen. © Kuva: Jani Puhakka, Museovirasto.

Ylläpidä, hoida ja korjaa säännöllisesti

Tutustu rakennukseen, sen historiaan, muutosvaiheisiin ja kuntoon. Ylläpidä, hoida ja korjaa rakennusta jatkuvasti ja säännöllisesti. Näin tehdessäsi havaitset myös mahdolliset korjaustarpeet. Vuosittainen ylläpito ja pienet korjaukset ovat halvempia kuin viivytetty tai harvoin tehty iso remontti.

Arvioi ja suunnittele tulevat korjaustarpeet ja kustannukset

Tee tai teetä rakennuksesta kuntoarvio, kaikista sen rakennusosista ja teknisistä järjestelmistä. Arvioi tarvitaanko tarkempia kuntotutkimuksia. Laadi kuntoarvion ja -tutkimuksen pohjalta rakennuksen korjaus-ja muutostöille pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS). Arvioi esimerkiksi kymmenen seuraavan vuoden aikana tarvittavat korjaukset kustannusarvioineen.

Kokoa ja tallenna tieto yhteen paikkaan

Ylläpidä rakennuksen huoltokirjaa, se on korvaamaton dokumentti tulevissa korjauksissa ja omistajan vaihdoksissa. Kokoa ja tallenna yhteen paikkaan tieto kaikista rakennukseen tehdyistä korjauksista, suunnitelmista ja suunnittelijoista, tekijöistä ja tuotemerkeistä ja niiden toimittajista, käytetyistä materiaaleista, maalityypeistä ja -sävyistä.

RSS

Artikkeleita aiheesta

Arvorakennusten energiatehokkuus tapetilla – voivatko rakennussuojelu ja energiatehokkuus kulkea käsi kädessä? 29.9.2020 10.00
Vanhojen rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen liittyvässä keskustelussa toistuvat usein tietyt ennakkokäsitykset, jotka pohjautuvat pelkoihin rakennuksen arvon heikkenemisestä sekä toisaalta korjausrakentamiseen liittyvien sääntöjen ja asetusten noudattamisesta. Historiallisten rakennusten energiatehokkuutta voidaan kuitenkin parantaa rakennusten säilymisen antamissa raameissa.
Rakennusperintöavustuksilla tuetaan rakennuskannan ja ammattitaidon säilymistä 10.8.2020 11.54
Vanhojen rakennusten korjaamiseen uppoaa aikaa, rahaa ja vaivaa ja moni pitääkin urakkaa lähes mahdottomana. Korjausrakentamisen vaivanpalkka on kuitenkin sekä omistajalle että yhteiskunnalle suuri: korjatut rakennukset säilyvät osana perinteistä rakennuskantaa, eikä hyvin hoidetuilla rakennuksilla ole viimeistä käyttöpäivää. Vanhojen rakennusten kunnostamiseen kanssa ei tarvitse olla yksin, vaan neuvoa ja avustuksia voi hakea kahdelta eri taholta.
Märket – kulttuurihistoriallisesti arvokas majakka talkookohteena 10.12.2018 13.20
Johanna Hakanen
Märketin majakan rakennukset kohoavat puuttomalla kallioluodolla keskellä Ahvenanmerta. Kun Suomen Majakkaseuran ensimmäiset talkoolaiset saapuivat majakalle vuonna 2007, vastassa oli kolmekymmentä vuotta tyhjillään, meren ja tuulen armoilla olleet, osin jo pahoin vaurioituneet rakennukset.
Julkaistu 26.11.2015 klo 10.46, päivitetty 2.11.2017 klo 11.37