Rakennusperinnön hoito

Kaikki olemassa olevat rakennukset, isot ja pienet leikkimökeistä tehtaisiin, vanhat ja nuoret, puuta tai betonia, ovat rakennusperintöä. Vaikka kaikki rakennukset ovat yksilöllisiä, niiden hoitoon pätevät muutamat yleiset periaatteet.

Hirsirakennuksen korjauksessa alimman hirren vaihto eli kengittäminen on yksi tavallisimmista korjauksista. Salvokset sovitetaan kirveellä veistäen.
Hirsirakennuksen korjauksessa alimman hirren vaihto eli kengittäminen on yksi tavallisimmista korjauksista. Salvokset sovitetaan kirveellä veistäen. © Kuva: Jani Puhakka, Museovirasto.

Ylläpidä, hoida ja korjaa säännöllisesti

Tutustu rakennukseen, sen historiaan, muutosvaiheisiin ja kuntoon. Ylläpidä, hoida ja korjaa rakennusta jatkuvasti ja säännöllisesti. Näin tehdessäsi havaitset myös mahdolliset korjaustarpeet. Vuosittainen ylläpito ja pienet korjaukset ovat halvempia kuin viivytetty tai harvoin tehty iso remontti.

Arvioi ja suunnittele tulevat korjaustarpeet ja kustannukset

Tee tai teetä rakennuksesta kuntoarvio, kaikista sen rakennusosista ja teknisistä järjestelmistä. Arvioi tarvitaanko tarkempia kuntotutkimuksia. Laadi kuntoarvion ja -tutkimuksen pohjalta rakennuksen korjaus-ja muutostöille pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS). Arvioi esimerkiksi kymmenen seuraavan vuoden aikana tarvittavat korjaukset kustannusarvioineen.

Kokoa ja tallenna tieto yhteen paikkaan

Ylläpidä rakennuksen huoltokirjaa, se on korvaamaton dokumentti tulevissa korjauksissa ja omistajan vaihdoksissa. Kokoa ja tallenna yhteen paikkaan tieto kaikista rakennukseen tehdyistä korjauksista, suunnitelmista ja suunnittelijoista, tekijöistä ja tuotemerkeistä ja niiden toimittajista, käytetyistä materiaaleista, maalityypeistä ja -sävyistä.

RSS

Artikkeleita aiheesta

Huolto pidentää ikää 18.11.2010 15.27
Minna Lukander
Oikein painottunut ja järkevä ylläpito pidentää rakennuksen ikää ja säilyttää sen arvon ja ominaisuudet. Talon huolto ja korjaus onnistuu parhaiten, kun talo on tuttu. Mutta mikä onkaan talon huoltokirja?
Vesikattoa kannattaa huoltaa 23.5.2007 15.41
Sami Kälkäjä
Talon vesikattoa kuluttaa eniten aika syksystä kevääseen. Vesikattoa kannattaa huoltaa ja seurata säännöllisesti, ja erilaisia kattoja hoidetaan materiaalivalintojen mukaan.
Julkaistu 26.11.2015 klo 10.46, päivitetty 2.11.2017 klo 11.37