Hyppää sisältöön

Rakennusperinnön hoito

Kaikki olemassa olevat rakennukset, isot ja pienet leikkimökeistä tehtaisiin, vanhat ja nuoret, puuta tai betonia, ovat rakennusperintöä. Vaikka kaikki rakennukset ovat yksilöllisiä, niiden hoitoon pätevät muutamat yleiset periaatteet.

Hirsirakennuksen korjauksessa alimman hirren vaihto eli kengittäminen on yksi tavallisimmista korjauksista. Salvokset sovitetaan kirveellä veistäen.
Hirsirakennuksen korjauksessa alimman hirren vaihto eli kengittäminen on yksi tavallisimmista korjauksista. Salvokset sovitetaan kirveellä veistäen. © Kuva: Jani Puhakka, Museovirasto.

Ylläpidä, hoida ja korjaa säännöllisesti

Tutustu rakennukseen, sen historiaan, muutosvaiheisiin ja kuntoon. Ylläpidä, hoida ja korjaa rakennusta jatkuvasti ja säännöllisesti. Näin tehdessäsi havaitset myös mahdolliset korjaustarpeet. Vuosittainen ylläpito ja pienet korjaukset ovat halvempia kuin viivytetty tai harvoin tehty iso remontti.

Arvioi ja suunnittele tulevat korjaustarpeet ja kustannukset

Tee tai teetä rakennuksesta kuntoarvio, kaikista sen rakennusosista ja teknisistä järjestelmistä. Arvioi tarvitaanko tarkempia kuntotutkimuksia. Laadi kuntoarvion ja -tutkimuksen pohjalta rakennuksen korjaus-ja muutostöille pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS). Arvioi esimerkiksi kymmenen seuraavan vuoden aikana tarvittavat korjaukset kustannusarvioineen.

Kokoa ja tallenna tieto yhteen paikkaan

Ylläpidä rakennuksen huoltokirjaa, se on korvaamaton dokumentti tulevissa korjauksissa ja omistajan vaihdoksissa. Kokoa ja tallenna yhteen paikkaan tieto kaikista rakennukseen tehdyistä korjauksista, suunnitelmista ja suunnittelijoista, tekijöistä ja tuotemerkeistä ja niiden toimittajista, käytetyistä materiaaleista, maalityypeistä ja -sävyistä.

RSS

Artikkeleita aiheesta

Märket – kulttuurihistoriallisesti arvokas majakka talkookohteena 10.12.2018 13.20
Johanna Hakanen
Märketin majakan rakennukset kohoavat puuttomalla kallioluodolla keskellä Ahvenanmerta. Kun Suomen Majakkaseuran ensimmäiset talkoolaiset saapuivat majakalle vuonna 2007, vastassa oli kolmekymmentä vuotta tyhjillään, meren ja tuulen armoilla olleet, osin jo pahoin vaurioituneet rakennukset.
Tapetti on kuulunut kodin sisustukseen vuosisatoja 11.6.2018 12.14
Erika Tiainen ja Elisa Heikkilä
Eri aikakausien tapettien värit ja kuviot ovat herkästi katoavaa sisustamisen ja rakentamisen historiaa ja kulttuuriperintöä. Parhaillaan järjestettävään Museoviraston ainutlaatuiseen tapettikokoelmaan kuuluu 6000 näytettä eri aikakausilta.
Perinteiset puulattiat ja niiden käsittely 4.5.2018 10.00
Tuulikki Kiilo
Suomalaisten talojen pääasiallinen lattiamateriaali oli 1900-luvun alkuun saakka puu. Puulattia on erittäin pitkäikäinen ja pinta voidaan helposti hioa ja käsitellä uudelleen. Suopakuuraamalla tai maitokäsittelyllä lattia säilyttää puupuhtaan ilmeen, ja lattia voidaan myös lakata, kuultomaalata tai peittomaalata.
Julkaistu 26.11.2015 klo 10.46, päivitetty 2.11.2017 klo 11.37