Elävä perintö 2023

Mitä yhteistä on saunomisella, skeittauksella ja sienestyksellä? Kyykällä, karaokella ja keppihevosratsastuksella? Räsymaton kudonnalla, räp-musiikilla ja ruisleivän leipomisella? Ne kaikki ovat elävää kulttuuriperintöä ja juhlinnan kohteena vuonna 2023.

Elävä perintö on tapoja, taitoja ja tarinoita

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään vuonna 2023 teemalla Elävä perintö. Sillä tarkoitetaan aineetonta kulttuuriperintöä, kuten tapoja, taitoja ja tarinoita. Elävä perintö on muun muassa juhlaa ja arkea, pelejä ja leikkejä, kästyötaitoja ja ruokaperinteitä, musiikkia ja tanssia, suullista perinnettä ja luontoa koskevaa tietotaitoa. Siihen kuuluvat myös kulttuuriympäristön eli rakennusten, pihojen ja maisemien käytön ja hoidon taidot sekä tavat.

Elävä perintö siirtyy ihmiseltä ja sukupolvelta toiselle. Se on dynaamista, kehittyvää ja moninaista. Voimme itse kukin muokata siitä oman näköistämme ja kutsua muita mukaan kokemaan ja vaalimaan perinteitä. Ajassa elävät perinteet luovat iloa, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Tule mukaan teemavuoteen!

Kaikki ovat tervetulleita mukaan toteuttamaan teemavuotta. Voit osallistua juuri itsellesi sopivalla tavalla.

 • Laula ja leivo, leiki ja pelaa, tanssi ja tee käsitöitä, musisoi ja muistele. Nauti elävästä perinnöstä arjessa ja juhlassa.
 • Kerro itsellesi tärkeästä perinnöstä sosiaalisessa mediassa #eläväperintö.
 • Järjestä yleisölle avoin tapahtuma ja ilmoita se kulttuuriympäristöpäivien kalenteriin.
 • Kirjoita artikkeli Elävän perinnön wikiluetteloon.

Kaikki voivat järjestää yleisötapahtumia Kulttuuriympäristöpäiville

Kulttuuriympäristöpäivät on Euroopan suurin yleisötapahtumien kokonaisuus. Tule mukaan tekemään siitä entistä suurempi!

Pyydä mukaan vaikkapa ystävät tai harrastusporukka ja ideoikaa tapahtuma johon kaikkien on mukava tulla. Voisiko se olla neulegraffititalkoot? Pop-up kahvila ja pullanleivontaopastus kylätalolla? Puistokonsertti? Katutanssit? Pärekaton tekoa tai punamullan keittoa? 

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään syyskuun toisella viikolla 4.–10.9.2023, mutta tapahtumia voi järjestää myös muina ajankohtina.

Ilmoita tapahtuma kalenteriimme, ja saat käyttöösi maksuttomia materiaalejamme ja viestintätukemme. Kerro tapahtumastasi myös kavereille ja kutsu esimerkiksi sosiaalisen median kautta ihmisiä juhlimaan kanssanne. 

Lisää tietoa Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumien järjestämisestä

  Tärkeitä ajankohtia

  • 25.8.2022 Elävä perintö -vuositeeman infotilaisuus. Ilmoittaudu 25.8.2022 infoon tästä linkistä.
  • 5.10.2022 Elävä perintö -vuositeeman infotilaisuus. Ilmoittaudu 5.10.2022 infoon tästä linkistä.
  • Toukokuu .2023 Päivä tarkentuu tuonnempana. Lähetä tapahtumatietosi tähän mennessä, ja tapahtumasi on mukana kesän tiedotteessamme
  • Elokuu 2023 Päivä tarkentuu tuonnempana. Lähetä tapahtumatietosi tähän mennessä, ja tapahtumasi on mukana pääajankohdan tiedotteessa
  • 4.–10.9.2023 Euroopan kulttuuriympäristöpäivät
  • 20.10.2023 Maisemapäivä. Maisemaan liittyvän tapahtuman voi ajoittaa myös kansainväliseen maisemapäivään.
  • Loka-Marraskuu 2023. Päivä tarkentuu tuonnempana. Kiitostilaisuus tapahtumajärjestäjille.

  Elävä perintö kouluissa ja kerhoissa

  Kuinka lempiruokasi tehdään ja missä maissa sitä valmistetaan? Miksi joulukuussa juhlitaan Luciaa ja mistä perinne on tullut Suomeen? Millainen oli isoäitisi koulupäivä, entä millainen on koulupäivä Espanjassa? 

  Mitä uutta olet koulussa, kavereilta elävästä perinnöstä oppinut? Mikä on tärkeintä omaa perintöäsi, joka on osa arkeasi?

  Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu kutsuu lasten ja nuorten ryhmiä tutkimaan kulttuuriperintöään ja sen eurooppalaisia ulottuvuuksia. Kilpailussa huomioidaan Kulttuuriympäristöpäivien vuositeemat ja 2023 painotuksena on Elävä perintö. 

  Kilpailutehtävän tekoon liittyviä havaintoja ja oppimiskokemuksia sekä lasten ja nuorten mielestä tärkeää kulttuuriperintöä voi jakaa #HeritageMakers aihetunnisteilla.

  Vuoden 2023 kilpailuaika varmistuu tuonnempana.

  Elävään perintöön tutustumisessa voi hyödyntää esimerkiksi seuraavia aineistoja

  Yhteisöt ja yksilöt elävän perinnön ytimessä

  Elävän perinnön ytimessä olemme me ihmiset. Meistä riippuu jatkuvatko perinteet, teemmekö niistä omannäköisiämme, omaksummeko uutta ja saako elävä perintö ansaitsemaansa arvostusta. 

  Teemavuonna halutaan nostaa esiin myös kulttuuriperinnön ja kulttuuriympäristön suojelemisen ja ylläpitämisen ytimessä olevat perinteen harjoittajat. 

  Voitte jakaa tekojanne Elävän perinnön puolesta sosiaalisessa mediassa #eläväperintö -aihetunnisteella. Jaamme innostavimpia eteenpäin.

  Innostuksen, arvostuksen ja kunnioituksen puolesta

  Elävän perinnön jakaminen ja siihen tutustuminen on innostavaa. Samalla se lisää avoimuutta, ymmärrystä ja erilaisten perinteiden arvostusta.

  Jokaisella on yksin ja yhdessä muiden kanssa oikeus nauttia ja hyötyä niin aineettomasta kuin aineellisesta kulttuuriperinnöstä. Samalla meillä on velvollisuus kunnioittaa toistemme kulttuuriperintöä ja suhtautua toisiimme arvostaen. 

  Omat valinnat vaikuttavat

  Koska elävä perintö on läsnä sekä arjessamme että juhlassamme, voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa paitsi kulttuuriperinnön säilymiseen myös maapallon hyvinvointiin ja kestävän kehityksen edistämiseen.

  Mitä laitan ruoaksi? Lennänkö lomalla perinteisesti ulkomaille vai nautinko kotimaan kohteista? Voinko vähentää aineellista kuluttamista ja nauttia ennemmin aineettomia elämyksiä? Teemavuosi on hyvä mahdollisuus tarkastella omia perinteitään kestävyyden näkökulmasta.

  Vanhaa korjaamalla ja kunnostamalla säästämme luonnonvaroja ja ylläpidämme elävää perintöä. Polvesta rikkinäiset farkut saa korjattua upeiksi värikkäillä langoilla. Vanha huonekalu saa lisää käyttöaikaa perinteisiä korjaustaitoja hyödyntäen. Luonnon monimuotoisuus edistyy vieraslajien kitkemisellä tai korvaamalla osa pihanurmikosta niityllä. Rakennuksen hoito ja ylläpito on kestävämpää kuin purku ja uudisrakentaminen. 

  Muistetaan, että olemme riippuvaisia luonnosta ja sen hyvinvoinnista. Vastuu luonnosta ja kulttuuriperinnöstä kuuluu perustuslainkin mukaan meille kaikille. 

  Kestävän kehityksen kompassi keskustelun tukena

  Jos haluatte keskustella syvemmin elävän perinnön ja kestävän kehityksen ulottuvuuksista, voitte käyttää apuna Kestävän kehityksen kompassia. Kompassin voi tulostaa aineettoman kulttuuriperinnön verkkosivustolta ja käyttää sitä keskustelun herättämiseen esimerkiksi oman työn, harrastuksen tai yhteisön toiminnan analysoinnista. 

  Julkaistu 10.6.2022 klo 7.52, päivitetty 7.11.2022 klo 13.40