Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

Osana Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä järjestetään lapsille ja nuorille vuosittain Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu. Kilpailutehtävät liittyvät Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuositeemoihin. Suomalaista kilpailua toteutettiin 2013 - 2017. Vuonna 2018 suomalainen malli siirtyy osaksi European Heritage Days -ohjelmaa ja siihen voivat osallistua kaikki 50 ohjelmassa mukana olevaa Euroopan maata.

Kilpailun tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria vaikuttamaan kulttuuriympäristöön nyt ja tulevaisuudessa. Kilpailu kannustaa lapsia ja nuoria havainnoimaan, tutkimaan ja arvioimaan lähiympäristöään. Kilpailun avulla halutaan myös rohkaista heitä osallistumaan ja vaikuttamaan oman ympäristönsä kehittämiseen ja kulttuurin uudistamiseen.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun tavoitteena on

  • tukea lasten ja nuorten kulttuuri-identiteetin ja ympäristösuhteen muodostumista.
  • edistää lasten ja nuorten paikallisen kulttuuriympäristön tuntemusta, arvostusta ja arviointitaitoja.
  • tukea lasten ja nuorten osallistumista, vaikuttamista ja kansalaistoimintaa lähiympäristössä sekä laajemmin yhteiskunnassa.
  • tukea varhaiskasvatuksen, koulujen, oppilaitosten, järjestöjen ja muiden toimijoiden kulttuuriympäristö- ja demokratiakasvatusta.

Vuonna 2017 kilpailtiin teemalla Luontoon yhdessä!
Tiedote: Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu 2017, tulokset

Vuoden 2018 uuden kansainvälisen kilpailun tarkemmat ohjeet tulossa.

kyt kuvituskuva 3

Kulttuuriympäristön tekijät -uutisia

metsantahdet

Laavuretkellä tarkkailtiin luontoa kaikilla aisteilla – retken annista syntynyt elokuva toi partiolaisille kunniamaininnan kulttuuriympäristökilpailussa

9.2.2018
Mikkeliläisten 10-vuotiaiden partiolaisten ryhmä sai Kulttuuriympäristön tekijät -kipalilussa kunniamaininnan upeasta visuaalisesta kerronnasta, loistavasta kilpailutyönsä moniaistisuudesta ja hienosta heittäytymisestä tekemässään elokuvassa.
Vene rannassa

Nuorten intohimo valokuvaukseen ja kansallispuistoihin palkittiin kulttuuriympäristökilpailussa

1.2.2018
Nuorten luontovalokuvaajien ryhmä sai Kulttuuriympäristön tekijät -kipailussa kunniamaininnan upeasta visuaalisesta kerronnasta, loistavasta tiimityöstä ja kunnianhimoisesta projektista.
sillalla

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun voitto keravalaiselle yläkoululuokalle

26.1.2018
Euroopan kulttuuriympäristöpäivien järjestämä kilpailu kannusti lapsia ja nuoria esittelemään heille tärkeän luontopaikan koko Euroopalle. Kaikkien kilpailutöiden tekninen ja ilmaisullinen taso oli korkea. Voittajatyössä tulee hienosti ilmi, että luonto- ja kulttuuriympäristö eivät ole omat kokonaisuutensa vaan limittyvät yhteen.
Kulttuuriympäristön tekijät 2017 flyer

Kilpailu kannustaa lapset ja nuoret luontoon yhdessä

11.10.2017
Kulttuuriympäristön tekijät on lasten ja nuorten kilpailu, jossa kerrotaan tänä vuonna luontopaikkojen tarinoita. Kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä. Kilpailuaika on 9.2.2017–10.1.2018 ja siihen osallistutaan ryhmässä. Voittajaryhmä saa 500 € rahapalkinnon.
puunhalaus

Puutarha oli koululaisten aito oppimisympäristö – kulttuuriympäristökilpailussa erityiskiitokset Raumalle

1.2.2017
Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu tukee koulujen kestävän kehityksen kasvatusta ja lasten ja nuorten kulttuuriympäristön tuntemusta. Raumalaiset kolmasluokkalaiset oppivat kilpailuun osallistuessaan arvostamaan ja vaalimaan esittelemänsä Seminaarin puutarhan kulttuuriperintöä. Kilpailutyö sai raadin erityiskiitokset aidon oppimisympäristön hyödyntämisestä ja pitkäjänteisestä työstä.
kuvakaappaus porvoo

Yläkoululaiset kirjoittivat kotikaupungistaan Porvoosta haiku-runoja Instagramiin – menestyivät kulttuuriympäristökilpailussa

16.1.2017
Lasten ja nuorten Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa Suomessa. Kilpailun teema vuonna 2016 oli Meidän paikka. Porvoolaisen Lyceiparkens skolan oppilaat ovat perustaneet omille paikoilleen Instagram-tilit. Ryhmät esittelevät kotikaupunkiaan valokuvin ja niistä kertovin haiku-runoin, jotka on kirjoitettu hashtagien muotoon.

Julkaistu 28.12.2015 klo 14.51, päivitetty 14.2.2018 klo 13.54