Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

Osana Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä järjestetään lapsille ja nuorille vuosittain Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu. Kilpailutehtävät liittyvät Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuositeemoihin. Suomalaista kilpailua toteutettiin 2013 - 2017. Vuonna 2018 suomalainen malli siirtyy osaksi European Heritage Days -ohjelmaa ja siihen voivat osallistua kaikki 50 ohjelmassa mukana olevaa Euroopan maata.

Kilpailun tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria vaikuttamaan kulttuuriympäristöön nyt ja tulevaisuudessa. Kilpailu kannustaa lapsia ja nuoria havainnoimaan, tutkimaan ja arvioimaan lähiympäristöään. Kilpailun avulla halutaan myös rohkaista heitä osallistumaan ja vaikuttamaan oman ympäristönsä kehittämiseen ja kulttuurin uudistamiseen.

  Vuodesta 2018 alkaen kilpailu on koko Euroopan yhteinen, ja kaikki alle 18-vuotiaat saavat osallistua kilpailuun jakamalla kuvan ja tarinan! 

  Näin osallistut: Tutki lähiympäristöäsi, valitse sinulle tärkeä kohde ja mieti, mikä eurooppalainen tarina, innovaatio, tapahtuma tai hetki siihen liittyy. Mitä eurooppalaista löydät valitsemastasi kohteesta? Sitten kerro meille kohteen tarina! 

  Osallistu kilpailuun kansainvälisellä kilpailusivustolla, josta löydät myös tarkemmat ohjeet. Kilpailuaika päättyy Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta. 

  Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun tavoitteena on

  • tukea lasten ja nuorten kulttuuri-identiteetin ja ympäristösuhteen muodostumista.
  • edistää lasten ja nuorten paikallisen kulttuuriympäristön tuntemusta, arvostusta ja arviointitaitoja.
  • tukea lasten ja nuorten osallistumista, vaikuttamista ja kansalaistoimintaa lähiympäristössä sekä laajemmin yhteiskunnassa.
  • tukea varhaiskasvatuksen, koulujen, oppilaitosten, järjestöjen ja muiden toimijoiden kulttuuriympäristö- ja demokratiakasvatusta.
  kyt kuvituskuva 3

  Kulttuuriympäristön tekijät -uutisia

  väinö ja taikaparta

  Lukiolaisten animaatiossa haltioidutaan luonnosta

  26.2.2018
  Nuoret esittelivät heille tärkeitä luontopaikkoja Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa. Pieksämäen lukion mediakurssilaisten ryhmä sai videostaan erityiskiitokset kunnianhimoisesta toteutuksesta, onnistuneesta animaatiosta ja hyvästä tiimityöstä.
  Aikahyppy kansallismaisemassa

  Aikahyppy kansallismaisemassa

  19.2.2018
  Yläkoululaisten ylpeys omasta kansallismaisemasta ja lähiluonnosta, sekä paneutuminen sen historiaan näkyivät Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun lähetetyssä työssä. Punkaharjulainen ryhmä sai kisassa erityiskiitokset monipuolisista ilmaisukeinoista ja laaja-alaisesta projektista.
  metsantahdet

  Laavuretkellä tarkkailtiin luontoa kaikilla aisteilla – retken annista syntynyt elokuva toi partiolaisille kunniamaininnan kulttuuriympäristökilpailussa

  9.2.2018
  Mikkeliläisten 10-vuotiaiden partiolaisten ryhmä sai Kulttuuriympäristön tekijät -kipalilussa kunniamaininnan upeasta visuaalisesta kerronnasta, loistavasta kilpailutyönsä moniaistisuudesta ja hienosta heittäytymisestä tekemässään elokuvassa.
  Vene rannassa

  Nuorten intohimo valokuvaukseen ja kansallispuistoihin palkittiin kulttuuriympäristökilpailussa

  1.2.2018
  Nuorten luontovalokuvaajien ryhmä sai Kulttuuriympäristön tekijät -kipailussa kunniamaininnan upeasta visuaalisesta kerronnasta, loistavasta tiimityöstä ja kunnianhimoisesta projektista.
  sillalla

  Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun voitto keravalaiselle yläkoululuokalle

  26.1.2018
  Euroopan kulttuuriympäristöpäivien järjestämä kilpailu kannusti lapsia ja nuoria esittelemään heille tärkeän luontopaikan koko Euroopalle. Kaikkien kilpailutöiden tekninen ja ilmaisullinen taso oli korkea. Voittajatyössä tulee hienosti ilmi, että luonto- ja kulttuuriympäristö eivät ole omat kokonaisuutensa vaan limittyvät yhteen.
  Kulttuuriympäristön tekijät 2017 flyer

  Kilpailu kannustaa lapset ja nuoret luontoon yhdessä

  11.10.2017
  Kulttuuriympäristön tekijät on lasten ja nuorten kilpailu, jossa kerrotaan tänä vuonna luontopaikkojen tarinoita. Kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä. Kilpailuaika on 9.2.2017–10.1.2018 ja siihen osallistutaan ryhmässä. Voittajaryhmä saa 500 € rahapalkinnon.

  Julkaistu 28.12.2015 klo 14.51, päivitetty 20.3.2018 klo 12.48