Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

Osana Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä järjestetään lapsille ja nuorille vuosittain Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu. Kilpailutehtävät liittyvät Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuositeemoihin. Suomalaista kilpailua toteutettiin 2013 - 2017. Vuonna 2018 suomalainen malli siirtyy osaksi European Heritage Days -ohjelmaa ja siihen voivat osallistua kaikki 50 ohjelmassa mukana olevaa Euroopan maata.

Kilpailun tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria vaikuttamaan kulttuuriympäristöön nyt ja tulevaisuudessa. Kilpailu kannustaa lapsia ja nuoria havainnoimaan, tutkimaan ja arvioimaan lähiympäristöään. Kilpailun avulla halutaan myös rohkaista heitä osallistumaan ja vaikuttamaan oman ympäristönsä kehittämiseen ja kulttuurin uudistamiseen.

  Vuodesta 2018 alkaen kilpailu on koko Euroopan yhteinen, ja kaikki alle 18-vuotiaat saavat osallistua kilpailuun jakamalla kuvan ja tarinan! 

  Näin osallistut: Tutki lähiympäristöäsi, valitse sinulle tärkeä kohde ja mieti, mikä eurooppalainen tarina, innovaatio, tapahtuma tai hetki siihen liittyy. Mitä eurooppalaista löydät valitsemastasi kohteesta? Sitten kerro meille kohteen tarina! 

  Osallistu kilpailuun kansainvälisellä kilpailusivustolla, josta löydät myös tarkemmat ohjeet. Kilpailuaika päättyy Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta. 

  Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun tavoitteena on

  • tukea lasten ja nuorten kulttuuri-identiteetin ja ympäristösuhteen muodostumista.
  • edistää lasten ja nuorten paikallisen kulttuuriympäristön tuntemusta, arvostusta ja arviointitaitoja.
  • tukea lasten ja nuorten osallistumista, vaikuttamista ja kansalaistoimintaa lähiympäristössä sekä laajemmin yhteiskunnassa.
  • tukea varhaiskasvatuksen, koulujen, oppilaitosten, järjestöjen ja muiden toimijoiden kulttuuriympäristö- ja demokratiakasvatusta.
  kyt kuvituskuva 3

  Kulttuuriympäristön tekijät -uutisia

  Ånäs från stenålkder till nu. Kuva: Saga Koivisto.

  Suomalainen Saga Koivisto yksi voittajista eurooppalaisessa kulttuuriperintökilpailussa

  25.7.2018
  Euroopan laajuisessa Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa lapset ja nuoret kertoivat tarinoita omasta kulttuuriperinnöstään. Suomesta voittajien joukkoon on valittu vantaalainen 8-vuotias Saga Koivisto. European Heritage Makers Week -projektiin lähetettiin kaikkiaan 82 työtä eri puolilta Eurooppaa.
  Steam engine, Aleksi Kelloniemi

  Mopolla Eurooppaan! Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun töissä kuuluu nuorten oma ääni

  7.6.2018
  Ensimmäistä kertaa koko Euroopan laajuisena järjestetyssä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa lapset ja nuoret etsivät eurooppalaisia tarinoita omasta lähiympäristöstään. Suomen osakilpailun raati valitsi viisi parasta työtä, joiden tekijät ovat Kouvolasta, Pedersörestä, Pudasjärveltä ja Vantaalta. Kaikissa saapuneissa töissä kiinnostavaa oli lasten ja nuorten näkökulmat omaan elinympäristö ja eurooppalaisuuteen.
  European Heritage Makers Week

  Etsi eurooppalainen tarina omasta lähiympäristöstäsi!

  23.4.2018
  Kulttuuriympäristön tekijät on lasten ja nuorten kilpailu, jossa tutkitaan ja arvioidaan lähiympäristöä ja kulttuuriperintöä. Kilpailu on vuodesta 2018 alkaen yhteinen kaikille Euroopan alle 18-vuotiaille. Kilpailuun osallistutaan jakamalla oma eurooppalaisuutta ilmentävä kuva ja lyhyt tarina omasta lähiympäristöstä.
  Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

  Lapset ja nuoret etsivät eurooppalaisia tarinoita omasta lähiympäristöstään

  22.3.2018
  Kulttuuriympäristön tekijät on Suomessa kehitetty lasten ja nuorten kilpailu, jossa tutkitaan ja arvioidaan lähiympäristöä ja kulttuuriperintöä. kaikki alle 18-vuotiaat voivat osallistua kilpailuun jakamalla eurooppalaisuutta kuvaavan valokuvan ja tarinan omasta lähiympäristöstä. Kilpailuaika päättyy 9. toukokuuta.
  väinö ja taikaparta

  Lukiolaisten animaatiossa haltioidutaan luonnosta

  26.2.2018
  Nuoret esittelivät heille tärkeitä luontopaikkoja Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa. Pieksämäen lukion mediakurssilaisten ryhmä sai videostaan erityiskiitokset kunnianhimoisesta toteutuksesta, onnistuneesta animaatiosta ja hyvästä tiimityöstä.
  Aikahyppy kansallismaisemassa

  Aikahyppy kansallismaisemassa

  19.2.2018
  Yläkoululaisten ylpeys omasta kansallismaisemasta ja lähiluonnosta, sekä paneutuminen sen historiaan näkyivät Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun lähetetyssä työssä. Punkaharjulainen ryhmä sai kisassa erityiskiitokset monipuolisista ilmaisukeinoista ja laaja-alaisesta projektista.

  Julkaistu 28.12.2015 klo 14.51, päivitetty 20.3.2018 klo 12.48