Vinkkejä etä- ja omatoimitapahtumiin

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtuman voi järjestää myös etä- tai omatoimitapahtumana. Tällöin kiinnostuneet voivat tutustua kulttuuriperintöön itselleen sopivana aikana omalla porukalla retkeilemällä tai vaikka omalta kotisohvalta käsin. Lue alta vinkkimme, miten voit esitellä sinulle tärkeitä tarinoita myös etänä!

Seitsemän sillan kulttuuripyöräilyreitti Ilmajoella.
Seitsemän sillan kulttuuripyöräilyreitti Ilmajoella. © Kuva: Sonja Pitkäjärvi.

 

Järjestä virtuaaliopastus

Virtuaaliselle opastukselle voi yleisö osallistua myös toiselta puolelta Suomea – tai Eurooppaa. Opastuksella voidaan kiertää museossa, kiinnostavassa rakennuksessa tai lähiympäristön kohteilla. Opastuksen voi videoida ja tarjota omilta verkkosivuilta tutustuttavaksi tai lähettää suorana lähetyksenä Facebookissa tai Instagramissa.

Kansainvälisenä maisemapäivänä Etelä-Savossa tehtiin maisemakävely Hilma-tytön kanssa. Maisemakävelylle pääsee mukaan Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten Youtube-tilillä.

 

Verkkoluennolta tietoa kulttuuriympäristöstä

Etä- ja verkkoluennoilla voitte esitellä esimerkiksi kiinnostavan rakennuksen historiaa ja siihen liittyviä tarinoita, läheistä muinaisjäännöskohdetta tai näyttelyä. Luentoja voi toteuttaa Facebookissa, Instagramissa Teamsissa tai Zoomissa – muitakin sovelluksia toki löytyy.

Espoon kaupunginmuseon Espoon helmet -luentosarja esittelee kaupungin rakennusperintöä ja kulttuuriympäristöä. Verkkoluentojen kokonaisuus löytyy kaupunginmuseon Youtube-kanavalta.

 

Näppärät verkkonäyttelyt

Verkkonäyttelyyn voi koota tarinoita, kuvia tai vaikka videoita ja ääninäytteitä. Kertoisitko näyttelyllä omasta kaupunginosastasi, lähiseudun tarinoista tai maiseman merkityksestä? Verkkonäyttelyn voi koostaa omille verkkosivuille tai hyödyntää erilaisia kuvapalveluita, kuten Finnaa, Flickriä tai Instagramia.

Meidän JKL -verkkonäyttelyssä jyväskyläläiset nuoret tulkitsevat kaupunkiympäristöä. Näyttelyn toteuttivat Kuvasta viestiksi -paja ja Kaikkien kaupunki -hanke poikkeuskeväänä 2020.

 

Omatoimitalkoot

Talkoot voi järjestää myös omatoimiversioina! Laittakaa sovittuna aikana tarjolle työvälineitä vaikka pihan haravointiin. Innokkaat voivat pakata talkooeväät reppuun ja nauttia kahvit omasta termospullosta. 

Vantaa-Seura järjesti omatoimitalkoot Kotiseututalo Övre Nybackassa. Sovittuna viikonloppuna pihapiirissä odotti talkoovälineistöä, ja innokkaat talkoolaiset kävivät siivoamassa pihapiiriä itselleen sopivana aikana.

 

Opastettu kierros omin päin

Kulttuuriperintökohteella voi olla sateenpitävässä paikassa jaossa karttoja, joiden avulla alueeseen ja sen tarinoihin voi tutustua itselle sopivana aikana. Omatoimisen kierroksen voi toteuttaa myös erilaisilla mobiiliopaspalveluilla, kuten eMuseolla tai Seinättömällä museolla, jos yhteisösi on niissä mukana. 

Tiesitkö, että Helsingin Kalliossa on toiminut yli 30 elokuvateatteria? Kallion kävelyfestivaalin ja Wikimedia Suomen Kallion kadonneet elokuvateatterit -omatoimikävelyn reitti ja kohteet löytyvät Wikimedian verkkosivuilta.

 

Houkuttele liikkumaan bingolla tai suunnistuksella

Tee lähiseudun kohteista bingo tai suunnistus! Jaa bingo tai suunnistuskartta verkkosivuilla tai sosiaalisessa mediassa, ja pyydä osallistujia jakamaan tunnelmat muillekin. Keksittekö reitin kiertäneille palkinnon?

Mikkeli-Seura toteutti perinteisen vinkkisuunnistuksensa viime vuonna virtuaalisena. Vinkit erilaisille kasvun paikoille julkaistiin seuran verkkosivuilla ja paikan päältä löytyi lisää tietoa QR-koodien takaa.

 

Järjestä oma tempaus!

Millä muulla tavalla lähiympäristöön voi tutustua tai esitellä itselle tärkeää kohdetta muille? Eväsretkeiletkö kivaan kohteeseen perheesi kanssa, jaatko kuvia sosiaalisessa mediassa tai teetkö itse taidetta? 

Vinkkaamme lisää esimerkkejä etä- ja omatoimitapahtumista myös Facebook-sivuillamme

Kerro kulttuuriympäristöretkistäsi sosiaalisessa mediassa tunnisteella #kulttuuriympäristöpäivät. Kuviasi saatetaan jakaa edelleen @kulttuuriymparistomme Instagram-tililtä.

 

Ilmoita järjestämänne tapahtumat kalenteriin!

Muista ilmoittaa etä- ja omatoimitapahtumasi mukaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaan täällä: https://www.kulttuuriymparistomme.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tapahtumat/Ehdota_uutta_tapahtumaa

Tervetuloa juhlimaan yhteistä kulttuuriperintöä myös etänä ja omatoimisesti!

Julkaistu 28.4.2020 klo 8.47, päivitetty 25.5.2022 klo 13.55