Yhdessä enemmän
Pyydä mukaan tahoja, joiden kanssa tapahtuman voisi toteuttaa. Löytyykö lähiseudulta kulttuuriympäristöalan asiantuntijoita? Tai olisiko nyt oivallinen paikka kysyä mukaan jonkun ihan toisen alan ihmisiä, joiden kanssa tapahtumaan saataisiin aivan uusi näkökulma? Mahdollisia yhteistyökumppaneita voivat olla esimerkiksi yhdistykset, koulut, museot tai kunnan eri tahot.
Ideoi!
Missä, mitä ja milloin? Ihmiset tutustuvat mielellään kohteisiin, joihin he eivät normaalisti pääse, mutta myös tutulta alueelta löytyy kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa. Tapahtumakohde voi liittyä kulttuuriympäristöpäivien vuositeemaan tai olla tapahtuma jossain tapahtuman järjestäjiä kiinnostavassa ja inspiroivassa kulttuuriympäristössä.
Tilaisuus voi olla vaikkapa avointen ovien päivä, opastettu kierros tai talkoot. Kulttuuriympäristöpäivillä on järjestetty myös muun muassa jalkapallo-otteluja, lasten satutunteja, konsertteja sekä piknikejä. Tapahtumanne voi olla suunnattu laajalle joukolle tai pienelle porukalle, ja se voi olla itsenäinen tapahtuma tai osa jotain isompaa tapahtumakokonaisuutta.
Luovat ratkaisut ovat sallittuja ja suositeltavia, kunhan tapahtumat noudattavat lakia ja hyviä tapoja.
Kulttuuriympäristöpäivät sijoittuvat Suomessa perinteisesti syyskuun toiseen viikonloppuun. Voitte järjestää tapahtuman myös muulloin, jos alueellanne on tuolloin päällekkäisiä tapahtumia tai joku toinen ajankohta sopii teille paremmin.
Luvat kuntoon!
Muista huolehtia suurissa tapahtumissa asianmukaiset luvat kuntoon. Tilaisuuden laatu ja laajuus määrittävät lopullisen lupatarpeen.
- yli 200 hengen tilaisuuksiin tarvitaan pelastuslain mukainen pelastussuunnitelma
- jos järjestätte tapahtuman, joka osanottajien suuren määrän, tilaisuuden luonteen tai järjestämispaikan vuoksi edellyttää toimia järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, sivullisille ja ympäristölle aiheutuvan haitan estämiseksi tai erityisiä liikennejärjestelyjä tulee alueen poliisiin tehdä tapahtumasta ilmoitus
- verkosta löytyy kuntien ja alueiden laatimia oppaita tapahtumanjärjestämiseen, joista saa lisää tietoa myös lupien hakemisesta
Ota yhteyttä!
Kysy tarvittaessa vinkkejä ja lisätietoja Kotiseutuliitosta tai ympäristöministeriöstä. Kotiseutuliitosta voi tilata kulttuuriympäristöpäivien esitteitä, lippunauhoja ja lainata kankaisia lippuja omaan tapahtumaan. Kaikki materiaali on Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumajärjestäjille ilmaista.
Ilmoita yleisötapahtuma kalenteriin!
Ilmoita tapahtuman tiedot tämän sivuston tapahtumakalenteriin. Sieltä tapahtumasi siirtyy tähdeksi myös kansainväliselle European Heritage Days -ohjelman yhteiselle europeanheritagedays.com-sivustolle. Yhdellä ilmoituksella ilmoitat siis tapahtumasi kahteen kalenteriin.
Monilla paikkakunnilla, alueilla ja lehdillä on omat tapahtumakalenterinsa. Tapahtuma kannattaa ilmoittaa useampaankin eri kalenteriin. Muista ilmoittaa tapahtumasi ajoissa!
Tiedota etukäteen!
Tee lehdistötiedote, lähetä kutsuja haluamillesi tahoille, mainosta sosiaalisessa mediassa ja kiinnitä mainoksia lähiympäristön ilmoitustauluille.
Lisää vinkkejä tiedottamiseen
Tapahtuman aikana
Ota valokuvia tilaisuuden aikana. Kerro yleisöllekin, että päivityksiä sosiaalisessa mediassa voi jakaa aihetunnisteella #kulttuuriympäristöpäivät ja #EuropeanHeritageDays.
Tapahtuman jälkeen
Voit lähettää valokuvia ja kertoa tapahtumasta kulttuuriympäristöpäivien Facebook-sivulla, Twitterissä, Instagramissa tai muissa kanavissa. Kiitä kaikkia tapahtuman järjestelyihin osallistuneita.
Anna palautetta
Tapahtuman jälkeen ilmoita osallistujamäärä ja muu mahdollinen palaute Euroopan kulttuuriympäristöpäivien koordinaattorille palautelomakkeella. Palautetta tarvitaan tilastointia sekä päivien kehittämistä varten. Sekä suurten että pienten tapahtumien raportointi on tärkeää.
Aloita seuraavan vuoden tapahtuman suunnittelu!