Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä ennätysmäärä tapahtumia

Uutinen 23.9.2022 klo 13.53

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumaviikolla 5.–11. syyskuuta ja sen ympärillä järjestettiin tänä vuonna lähes sata tapahtumaa, joissa vieraili tuhansia kävijöitä. Koko vuonna tapahtumia on ennätysmäiset yli kolme sataa. Vuoden 2022 teema, kestävä perintö, kannusti tekoihin huomisen ja kulttuuriperinnön puolesta.

Tapahtumia järjestettiin myös ennätyksellisen laajasti, lähes jokaisessa maakunnassa. Kestävyyden teema oli huomioitu monissa tapahtumissa jo tapahtuman järjestelyissä sekä tapahtuman aiheessa. Tapahtumajärjestäjille oli tarjolla vinkkejä kestävän tapahtuman järjestämiseen.

Tapahtumissa näkyi kulttuuriperinnön monimuotoisuus

Kulttuuriympäristöpäiviin mahtui monimuotoisia tapahtumia. Vanhassa Vääksyssä pääsi kurkistamaan vanhoihin taloihin ja pihoihin. Helsingin Kalliossa käveltiin ihailemassa julkisivujen ornamenttitaidetta sekä naisarkkitehtien suunnittelemia kohteita. Iitissä pidettiin kotiseututalolla avoimet ovet ja vietettiin piha-aitan katon harjakaisia.

Kirkkonummella värjättiin villalankoja kasviväreillä. Jyväskylässä tehtiin rakennusten pienoismalleja. Järvenpäässä tarjolla oli sanataidetyöpaja, lasten museojuhlat ja paljon muuta.

Kestävyydestä ja ilmastoteoista oli tarjolla tietoa monessa paikassa, esimerkiksi Ilmajoella järjestettiin keskusteleva rakennusperintöilta., Tampereella pidettiin Kestävästi muutoksessa seminaari rakennuskulttuurista ja sen säilyttämisen haasteista. Monet jälleenkuvauskävelyt herättivät huomioimaan arkisen ympäristön muutoksen lyhyessä ajassa.

Koko Suomen laajuiset verkkotapahtumat #roskataidehaaste kutsui ja kutsuu yhä keräämään roskia. #arkimaisema -kampanja herättelee kuvaamaan omaa arkimaisemaa ja jakamaan kuvia somessa. Rakennussuojelusäätiö Salvuksen keskusteluvideo kestävästä perinnöstä ja ympäristöstä herättää haastamaan omia ajattelutapoja.

Ensi vuonna esillä elävä perintö – tervetuloa infotilaisuuteen

Vuonna 2023 Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Suomessa teemalla Elävä perintö. Teeman myötä nostetaan esille elävää ja aineetonta kulttuuriperintöä. Elävän perinnön teemavuosi haastaa tarkastelemaan erilaisia perinteitä, jotka voivat liittyä esimerkiksi ruokakulttuuriin, käsitöihin, musiikkiin, suulliseen perinteeseen, juhliin ja tapoihin tai leikkeihin ja tanssiin.

Teemaviikkoa vietetään ensi vuonna totuttuun tapaan syyskuun alussa, 4.–10.9.2023. Tapahtumia kulttuuriympäristöpäiville voi järjestää myös muina ajankohtina ja yleisesti kulttuuriympäristöä esitellen.

Kulttuuriympäristöpäivien työryhmä järjestää Elävä perintö -vuositeeman infotilaisuuden 5.10.2022 klo 9 Teamsissä. Tilaisuuteen voi ilmoittautua alla olevasta linkistä. Tervetuloa kuulemaan lisää teemavuodesta!

Lue lisää: