Vuoden maisemateko -tunnustus Kainuuseen Vienan reitille

Uutinen 24.11.2017 klo 11.56
Vuoden maisemateko -tunnustuksella palkitut Pauli Heikkinen ja Pentti Kinnunen Vienan reitin opastaulun luona Suomussalmella.
Vuoden maisemateko -tunnustuksella palkitut Pauli Heikkinen ja Pentti Kinnunen Vienan reitin opastaulun luona Suomussalmella. © Kuva: Mariko Lindgren, Kainuun Maa- ja kotitalousnaiset

 

Vuoden maisemateko 2017 -tunnustus on myönnetty esimerkillisestä, monipuolisesta ja pitkäjänteisestä maisemanhoitotyöstä Vienan reitin varrella Pentti Kinnuselle, Pauli Heikkiselle ja Juha Kinnuselle. Palkinnon myönsi Maa- ja kotitalousnaisten Keskus.

Vienan reitti on vuosisatoja käytetty kulkureitti. Reitin varrella on perinteisiä vaara-asutuskyliä ja monipuolista kulttuurihistoriaa, mm. vanhoja merkkipuita, itsenäistymisen ajan, talvisodan ja jatkosodan merkkejä ja tapahtumapaikkoja. Helppokulkuinen, upeissa maisemissa kulkeva, merkitty retkeilyreitti on myös yksi Suomi 100 -luontohelmikohteista.

Maanomistajat ovat hoitaneet niittyjä ja metsän reunavyöhykkeitä Vienan reitin varrella ja historiallisilla merkkipaikoilla. He ovat myös kunnostaneet alueen perinnerakennuksia, opasteita ja rakenteita talkootyönä. Vängänvaaran ja Viiangin kylämaisemat tulevat maanomistajien tekemien ympäristösopimuksien myötä kokonaisuudessaan hoidon piiriin.

”Vienan reitin kunnostus- ja maisemanhoitotyö vahvistaa seudun paikallisia ominaispiirteitä ja lisää reitin houkuttelevuutta valtakunnallisena kulttuuri- ja luontomatkailukohteena. Ympäristötukia on näin hyödynnetty parhaalla mahdollisella tavalla. Maisemateko sopii itsenäisyyden juhlavuoden teemaan erinomaisesti”, kiittelee kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

Tunnustus kulttuurimaiseman hoidosta

Kilpailuun tuli liki 50 ehdotusta, joista valittiin 17 alueellista maisematekoa. Alueellisista voittajista valittiin valtakunnallinen Vuoden 2017 maisemateko. Tunnustus annettiin nyt kolmannen kerran.

Vuoden maisemateko -kilpailulla Maa- ja kotitalousnaiset haluaa nostaa esiin kulttuurimaisemasta huolehtivien yksittäisten henkilöiden, yhdistysten, talkoolaisten ja muiden toimijoiden tärkeää työtä. Maaseudun kulttuurimaisemien säilyminen vaatii pitkäjänteistä hoitoa ja yhteistä sitoutumista asiaan. Kilpailulla halutaan muistuttaa, että hoidettu maisema lisää alueen vetovoimaisuutta, vahvistaa luonnon monimuotoisuutta ja parantaa ihmisten viihtyisyyttä.

Lisätietoja ja kaikki alueelliset maisemateot Maa- ja kotitalousnaisten verkkosivuilla

 

Lisää aiheesta tässä palvelussa