Suomenlinnaan suunnitellaan uusia asuinrakennuksia arkkitehtuurikilpailun voittajan kanssa

Uutinen 17.2.2017 klo 11.18
suomenlinnanarkkitehtuurikilpailu
Arkkitehtikilpailun voittanut ehdotus. © Kuva: Suomenlinnan hoitokunnan kuvapankki

Merilinnoitus Suomenlinnan Länsi-Mustasaarelle aiotaan rakentaa uusia asuinrakennuksia. Näille haettiin Suomenlinnan maailmanperintökohteen suojeltuun, historialliseen miljööseen luonnetta, laajuutta ja toteutustekniikkaa arkkitehtuurikilpailulla. Kisa järjestettiin 27.5.-3.10.2016. Kiinnostus oli suurta: määräajan puitteissa kilpailuun saapui 157 työtä pääosin Suomesta, minkä lisäksi Ruotsista, Tanskasta, Virosta, Ranskasta ja Espanjasta

Anonyymisti käydyn kilpailun voitti nimimerkki Otava, jonka tekijöiksi paljastuivat arkkitehti Tapio Kangasaho ja arkkitehti SAFA, sisustusarkkitehti SIO Jonna Heikkinen / Arkkitehtitoimisto Heikkinen & Kangasaho Tampereelta. Tärkein arviointiperuste oli kokonaisarkkitehtuuri suhteessa Suomenlinnan merilinnoitukseen. Onnistuneimmiksi arvioitiin ehdotukset, jotka selkeästi edustavat tämän päivän arkkitehtuuria ja luovat paikkaan oman historiallisen kerrostumansa mutta sisältävät muistumia paikan historiasta. Voittajaehdotuksessa rakennukset istuvat luontevasti paikoilleen harjakattoisina hahmoina.

Suunnittelutehtävä historialliseen maisemaan oli vaikea

Kilpailun järjesti Suomenlinnan merilinnoitusta hallinnoiva Suomenlinnan hoitokunta, joka on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion virasto, joka restauroi, ylläpitää, esittelee ja hallinnoi Suomenlinnaa. Voittajan valitsi ammattituomaristo, joka koostui Suomenlinnan hoitokunnan, Helsingin kaupungin sekä Museoviraston edustajista ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn nimeämistä tuomareista.

Suomenlinna on kansainvälisesti arvostettu autenttinen merilinnoitus. Se on yksi Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta ja maamme suosituimpia kävijäkohteita noin miljoonalla vuosittaisella kävijällään.

- Suunnittelutehtävä osoittautui hyvin vaikeaksi. Uudisrakennusten sovittaminen historialliseen mutta tavallaan keskeneräiseen maisemaan on haastavaa. Yleistaso ei ollut hyvä, mutta viisi parasta erottui joukosta selkeästi, toteaa tuomariston puheenjohtaja Heikki Lahdenmäki.

Rakentaminen alkaa aikaisintaan vuonna 2019

Suomenlinnan merilinnoitus on maamme mittavimpia restaurointikohteita, mutta ajoittain sinne rakennetaan uusia rakennuksia; tällä vuosituhannella yhteensä viisi. Uudet asuinrakennukset korvaavat 1960-luvulla väliaikaisiksi asunnoiksi rakennetut parakit. Ne puretaan aikaisintaan tänä keväänä. Suomenlinnan hoitokunnan päämääränä on tehdä arkkitehtuurikilpailun voittajan kanssa sopimus hanke- ja esisuunnitelmasta. Uusien rakennusten rakentaminen alkaa aikaisintaan vuonna 2019.

Lisätietoja:
Suomenlinnan hoitokunnan rakennuttaja-arkkitehti Esko Rautiola, puh. 0295 338 327 tai esko.rautiola@suomenlinna.fi

Tässä palvelussa aiemmin:
20.10.2016 Suomenlinnan arkkitehtuurikilpailussa ideoitiin kuinka linnoitukseen voi rakentaa