Suomalaiselle Adoptoi monumentti -hankkeelle Euroopan kulttuuriperintöpalkintojen Grand Prix

Uutinen 25.5.2016 klo 8.59

Tamperelainen Adoptoi monumentti -hanke sai eilen harvinaisen tunnustuksen, kun se vastaanotti Madridissa Euroopan unionin kulttuuriperintöpalkintojen ja Europa Nostra -palkintojen Grand Prix’n. Aiemmin pääpalkinto on tullut Suomeen vain kahdesti: vuonna 2009 sen sai Kesälahden kirkon kellotapulin restaurointihanke ja vuonna 2002 Yli-Iin Kierikkikeskus ulkomuseotoiminnasta.

Annikin kivikioskilla järjestettiin alkukunnostustalkoot yhteistyössä Pirkanmaan maakuntamuseon ja kioskin adoptoineen vapaaehtoisten kanssa.
Annikin kivikioskilla järjestettiin alkukunnostustalkoot yhteistyössä Pirkanmaan maakuntamuseon ja kioskin adoptoineen vapaaehtoisten kanssa. © Kuva: Miia Hinnerichsen.

Nyt palkinto tuli ensimmäistä kertaa Tampereen seudulle. Pirkanmaan maakuntamuseo on kehittänyt Adoptoi monumentti -toimintaa vuodesta 2008 lähtien. Hankkeen parissa toimii Pirkanmaalla jo yli 300 vapaaehtoista 20 arvokkaassa kulttuuriperintökohteessa. Palkinto on kiitos myös kaikille adoptoijille heidän arvokkaasta työstään. Tuomaristoa miellytti erityisesti paikallisten yhteisöjen rohkaiseminen ottamaan omakseen kulttuuriperintöään. Hankkeen katsottiin myös edistävän kestävää kehitystä, ja mallin toivotaan leviävän kaikkialle Eurooppaan.

Vuoden 2016 Euroopan tärkeimmän kulttuuriperintöpalkinnon saajia juhlittiin eilen näyttävästi Madridissa. Plácido Domingo, Europa Nostran puheenjohtaja, ja EU:n kulttuurista vastaava komissaari Tibor Navracsics isännöivät palkintojenjakoseremoniaa ja luovuttivat seitsemän Grand Prix-palkintoa 28 ehdokkaan joukosta valituille voittajille. Seitsemän tuomariston valitsemaa Grand Prix -voittajaa saavat kukin 10 000 euron palkinnon. Yleisö valitsi suosikikseen nettiäänestyksessä Kuninkaan polun kunnostushankkeen Espanjassa. Hanke valittiin lisäksi Grand Prix -voittajaksi.

Seuraavan kerran palkinnot jaetaan kesäkuussa 2017 Turussa, jossa Europa Nostra ja Europa Nostra Finland järjestävät tapahtuman yhteistyössä Turun kaupungin ja Turun yliopiston kanssa.

Lue lisää Suomen Kotiseutuliiton verkkosivuilta.