Seurantalolla-kuvateos avaa ovet seurantalojen maailmaan

Uutinen 3.5.2017 klo 13.25

Suomen Kotiseutuliiton julkaisema valokuvaaja ja arkkitehti Tuomas Uusheimon Seurantalolla-valokuvateos on syntynyt arvostuksesta suomalaisia seurantaloja, niiden rakentajia ja korjaajia sekä taloilla tapahtuvaa kansalaistoimintaa kohtaan.

Seurantalolla
Seurantalolla-valokuvateos on kunnianosoitus suomalaiselle vapaaehtoisuudelle, talkoolaisuudelle ja seuratoiminnalle, samalla kun se on asiantunteva katsaus seurantaloarkkitehtuurin historiaan.

Suomessa on yli 2 500 yhdistysten ja seurojen talkootyönä rakentamaa taloa, seurantaloa. Ne ovat nuorisoseurantaloja, työväentaloja, vapaapalokuntataloja ja muita yhdessä tehtyjä, yhteiseen toimintaan ja kohtaamiseen tarkoitettuja rakennuksia. Vanhimmat talot on rakennettu 1880-luvulla.

Seurantalojen arkkitehtuuri rakentuu suuren salin ympärille. Talon kokoon ovat vaikuttaneet paikallisyhteisön voimavarat, niinpä seurantalot vaihtelevat vaatimattomista salin, keittiön ja vahtimestarin huoneen käsittävistä taloista tuhannen hengen juhlasalin ympärille rakentuviin monikerroksisiin kivitaloihin. Näistä on muodostunut koko maan kattava kansansivistykselle, kansalaistoiminnalle ja kulttuurille avointen salien verkosto.

Seurantaloilla on vietetty ja edelleen vietetään vuosittain lukemattomat häät, hautajaiset ja kyläjuhlat, niissä näytellään, voimistellaan, painitaan ja pidetään kirjallisuuspiiriä. Nykyään myös skeittaaminen onnistuu.

Marjoniemen nuorisoseurantalo. Kuva: Tuomas Uusheimo.
Marjoniemen nuorisoseurantalo, Heinola. © Kuva: Tuomas Uusheimo.

Valokuvaaja ja arkkitehti Tuomas Uusheimo on seitsemän vuoden ajan valokuvannut seurantaloja ympäri Suomea. Hänen kuvissaan näkyvät rakennukset ja tilat mutta myös kaikkien niiden ihmisten jälki, jotka ovat vuosien ja vuosikymmenten aikana eläneet, iloinneet, surreet, suunnitelleet ja toimineet tiloissa. Viirit hyllyillä, usko parempaan maailmaan, kulumat hirsissä, nauru kanttiinissa, tuolipinot nurkissa, jäähtyneen kamiinan tuoksu ja narikkaan unohtunut lippalakki kertovat seurantalon tarinaa edelleen.

Uusheimon kuvien ohella tarinaa kertovat rakennustutkija, arkkitehti Johanna Hakasen essee seurantalojen historiasta ja toimittaja Marja Hakolan tuokiokuvat taloissa nykyään toimivista ihmisistä. Kirjan suunnittelussa ovat olleet mukana FM Sanna Käyhkö ja FM Marianne Parvinen Suomen Kotiseutuliitosta.

Seurantalolla-teos yhdistää seurantalot aaterajat ylittäen yhteiseksi rakennus- ja kulttuuriperinnön ilmiöksi. Kulttuurihistoriallisesti merkittävä teos on Suomen Kotiseutuliiton kunnianosoitus satavuotiaalle Suomelle ja osa liiton itsenäisyyden juhlavuoden Rakkaudesta kotiseutuun -ohjelmakokonaisuutta. Teoksen kustantaja on Maahenki Oy.

Lisätietoa teoksesta Kotiseutuliiton verkkosivuilla.
 

Keminsuun nuorisoseurantalo
Keminsuun nuorisoseurantalo, Keminmaa. © Kuva: Tuomas Uusheimo.
 
Hemborg
Hemborg, Lappträsk. © Kuva: Tuomas Uusheimo.

 

Lisätietoa aiheesta tässä palvelussa: