Puutarha oli koululaisten aito oppimisympäristö – kulttuuriympäristökilpailussa erityiskiitokset Raumalle

Uutinen 1.2.2017 klo 10.01
puunhalaus
Raumalaiset kolmasluokkalaiset menestyivät Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa. © Kuvakaappaus kilpailutyöstä

Lasten ja nuorten Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa Suomessa. Kilpailun teema vuonna 2016 oli Meidän paikka ja lapsia ja nuoria kannustettiin esittelemään heille tärkeä paikka. Raumalaiset kolmasluokkalaiset valitsivat Seminaarin puutarhan, joka on heidän koulunsa lähellä ja jossa he käyvät lähes päivittäin.

Kilpailun raatina toimi Euroopan kulttuuriympäristöpäivien työryhmä, joka jakoi pääpalkinnon lisäksi erityiskiitoksia ansiokkaasti toteutetuille töille. Puutarhaa esitelleet koululaiset saivat kiitosta pitkäjänteisestä työstä – työssä näkyy vuoden kierto ja puutarhaa on käsitelty monipuolisesti. Oppilaat tutustuivat muun muassa puutarhan menneisyyteen kylvämällä ruista perinteiden mukaisesti, keräsivät talteen jo edellisenä keväänä kylvetyt laventelit ja osallistuivat sadonkorjuunäyttelyyn.

kylvo
Kilpailutyössä näkyi vuoden kierto ja pitkäjänteinen työ. © Kuvakaappaus kilpailutyöstä

Kulttuuriympäristön tuntemusta ja ryhmätyötaitoja aidossa oppimisympäristössä

Pisteitä ropisi myös siitä, että puutarha on ollut aito oppimisympäristö ja osa koulutyötä pidemmän aikaa. Kunnianhimoisessa työssä on yhdistelty kuvaa, tekstiä, piirroksia ja videota.

”Teimme myös aistitutkimusmatkan puutarhaan ja loimme äänimaisemia. Puutarha inspiroi myös meitä kuvataiteessa luomaan unelmiemme puutarhat. Tarinoimme puutarhasta ja koko projektin ajan taltioimme materiaalia julkaisua varten yhteisesti kuvin ja videoin”, kilpailutyössä kerrotaan.

Kilpailutyö on kokonaan oppilaiden itsensä tuottamaa ja taltioimaa ja he myös esittelivät projektin lopuksi rinnakkaisluokalle.

”Projektin aikana opimme arvostamaan ja vaalimaan puutarhan kulttuuriperintöä, sekä tekemään entistä paremmin yhteistyötä luokkatovereiden kanssa.”

onnea
"Meidän paikka, jee!" © Kuvakaappaus kilpailutyöstä

Katso lisää

Kulttuuriympäristön tekijät

  • Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu järjestetään vuosittain ja siihen voivat osallistua kaikki alle 18 -vuotiaat. Kilpailutyön voi toteuttaa vapaasti eri ilmaiskukeinoja yhdistellen, esimerkiksi videon, valokuvien, tekstien, piirrosten, maalausten, animaation, verkkosivun tai blogin avulla.
  • Kilpailu tukee lasten ja nuorten kulttuuri-identiteetin ja ympäristösuhteen muodostumista. Se edistää lasten ja nuorten paikallisen kulttuuriympäristön tuntemusta, arvostusta ja arviointitaitoja. Kilpailuun osallistuminen vahvistaa lasten ja nuorten osallistumista, vaikuttamista ja kansalaistoimintaa lähiympäristössä sekä laajemmin yhteiskunnassa. Kilpailu tukee päiväkotien, koulujen, oppilaitosten, järjestöjen ja muiden toimijoiden kulttuuri-, ympäristö- ja kestävän kehityksen kasvatusta.
  • Kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivät -ohjelmaa Suomessa. Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään syksyisin ympäri Eurooppaa ja kaikkiaan 50 maassa noin 20 miljoonaa ihmistä osallistuu kymmeniin tuhansiin tapahtumiin.