Ota varaslähtö Euroopan kulttuuriympäristöpäiville Kansallismuseon torniin kiiveten tai Iijoella meloen

Uutinen 3.6.2022 klo 7.59

Kulttuuriperintöä juhlitaan joka syksy ympäri Euroopan. Suomessa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumia järjestetään kuitenkin ympäri vuoden ja kesällä on tiedossa monia kiinnostavia tapahtumia. 

Kulttuuriperinnöstä voi nauttia koko kesän ja ympäri Suomen

Kesäkuussa Porvoossa kuulee vinkkejä perhosystävällisen puutarhan luomiseen ja juhlitaan koko viikko Porvoon museon syntymäpäiviä. Naantalissa syödään ”sillii ja uussi peruni”. Lohjan kesätapahtumasta löytyy kaikkea kasvomaalauksesta kirpputoriin ja taidenäyttelystä työpajoihin. Minkiössä juhlitaan Jokioisten Museorautatieyhdistyksen ansiokasta työtä sekä museorataliikenteen kesän avausta. 

Heinäkuussa Elävä Iijoki – melonta- ja soututapahtuma tarjoaa kauniissa jokimaisemassa liikkumisen lisäksi myös musiikkia ja tanssia sekä muita elämyksiä Taivalkoskella ja Pudasjärvellä. Taivalkoskella vietetään samaan aikaan Päätaloviikkoa todella runsaan ohjelman kera. Oulaisissa vaalitaan monenmoisia perinteitä waltakunnallisilla weteraanikonepäivillä. 

Elokuussa Kaarinassa ihaillaan kymmenpäisen kuvanveistäjäjoukon taitoja Kuusiston taidekartanon veistoviikolla. Ilomantsissa surisevat moottorisahat karhupatsaiden veistäjien käsissä Karhufestivaaleilla. Vantaalla pääsee kokemaan satojen vuosien takaista markkinahumua Helsingan keskiaikapäivässä. Lapinlahdella koetaan tarinoita ja taikaa luonto- ja kulttuurikohteissa. 

Kaikki kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat löytyvät kalenteristamme. Loppukesään ja syksyyn on tulossa vielä paljon uusia tapahtumia.

Tapahtumien ja järjestäjätahojen rikkautta

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Suomessa vuosittain muun muassa opastettujen kierrosten, työpajojen, näyttelyiden ja erilaisten kampanjoiden muodossa. Tapahtumia järjestävät muun muassa yhdistykset, museot ja julkishallinnon tahot. Kaikki ovat tervetulleita järjestämään ohjelmaa kulttuuriympäristöpäiville.

Vuositeemalla kestävän perinnön puolesta

Kulttuuriympäristöpäivien 2022 vuositeema Kestävä perintö nostaa esille kestävää kulttuuriperintöä ja tekoja huomisen puolesta. Tapahtumissa esitellään muun muassa vanhan korjaamista, ympäristön hoitamista ja paikallista toimintaa.

Kulttuuriperintö on läsnä kaikkialla: arjessa ja juhlassa. Se luo viihtyisää elinympäristöä ja yhteisöllisyyttä. Kulttuuriperinnön säilyttäminen monipuolisena tuleville polville tarjoaa kasvualustan hyvinvoinnille ja luovuudelle. Kulttuuriperinnön vaaliminen on kestävää kehitystä parhaimmillaan. Moni tapahtumanjärjestäjä onkin huomioinut kestävyyden teeman tapahtumassaan.

Euroopan suurin yleisötapahtumien kokonaisuus

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, englanniksi European Heritage Days, vietetään Euroopan kulttuuriyleissopimuksen allekirjoittaneissa maissa. Vuosittain miljoonat ihmiset osallistuvat kymmeniin tuhansiin kiinnostaviin tapahtumiin. Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta.

Lisätietoja:

Koordinaattori Riina Koivisto, Suomen Kotiseutuliitto, riina.koivisto@kotiseutuliitto.fi, puh. 044 9834 555

Suunnittelija Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, hanna.p.hamalainen@gov.fi, puh. 0295 250 095