Onnistumisten ja etätapahtumien vuosi Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä – nyt toivotaan palautetta

Uutinen 1.10.2020 klo 8.30
Kuvia kulttuuriympäristöpäivien tapahtumista vuonna 2020.
Kulttuuriympäristöpäivien ohjelmassa järjestettiin vuonna 2020 runsas kirjo erilaisia tapahtumia. © Kuvat: Vantaa-Seura, Leena Mulari, Anne Pihlajaniemi, Markku Juhola ja Tauno Rautio. 

 

Tänä vuonna kulttuuriympäristöpäivien tapahtumien järjestämiseen vaikutti koronaepidemia ja sen tuomat rajoitukset. Tapahtumajärjestäjät ottivat poikkeuksellisen tilanteen hienosti huomioon ja järjestivät kiinnostavia, turvallisia ja onnistuneita tapahtumia, yhteensä lähes 200 tapahtumaa, yli 300 kohteessa. Osa tilaisuuksista jouduttiin kuitenkin peruuttamaan.

Tänä vuonna kulttuuriperintöä ja -ympäristöä on esitelty verkkonäyttelyin, omatoimitapahtumin, kampanjoin ja myös turvallisissa pienissä lähitapahtumissa. Suosittu Karhufestivaali järjestettiin Ilomantsissa rajatulla yleisöllä ja verkkolähetyksinä, Helsingan keskiaikapäivä Vantaalla puolestaan muutettiin kokonaan verkkotapahtumaksi. Kallion kävelyfestivaali kehitti lukuisia omatoimikävelyitä Helsingin Kallioon ja Opi museossa -viikko lokakuussa esittelee erityisesti museoiden digisisältöjä. 

Toivomme palautetta 

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien Suomen työryhmä kiittää kaikkia tapahtumajärjestäjiä hienosti toteutetuista tapahtumista. Lämmin kiitos tapahtumien suunnittelusta myös heille, jotka loppujen lopuksi joutuivat peruuttamaan tapahtumansa. Pyydämme palautetta sekä niiltä, jotka järjestivät tapahtuman että teiltä, jotka jouduitte tapahtumanne perumaan. Palaute on erittäin arvokasta tulevia kulttuuriympäristöpäiviä suunniteltaessa. Palautetta voi antaa sähköisen lomakkeen kautta: https://webropol.com/s/EHD2020

Palautetta kerätään 18.10. saakka. Loppuvuonna tapahtumansa järjestävät voivat antaa palautteen myöhemmin. 

Palautteen lisäksi toivomme valokuvia tapahtumista. Kuvia voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen erp@kotiseutuliitto.fi. Valokuvia käytetään kulttuuriympäristöpäivien viestinnässä. 

Ensi vuonna viedään kulttuuriperintöä kaikille

Vuonna 2021 Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Suomessa teemalla Rajaton ja avoin. Teemalla tuodaan esille kulttuuriperinnön saavutettavuutta, ja rohkaistaan ylittämään erilaisia rajoja kulttuuriperintöön tutustuessa, olivatpa ne sitten kuntien, maiden, sukupolvien tai vaikka kieliryhmien välisiä. 

Teemaviikkoa vietetään ensi vuonna totuttuun tapaan syyskuun alussa, 6.–12.9.2021. Tapahtumia kulttuuriympäristöpäiville voi järjestää myös muina ajankohtina ja yleisesti kulttuuriympäristöä esitellen. Tapahtumien lisäksi myös erilaiset kampanjat, verkkokokonaisuudet ja muut teot kulttuuriympäristön puolesta ovat tervetulleita mukaan. 

Lue lisää: