#Naistensauna -tapahtuma haastaa jakamaan saunomisen tunnelmia kesän aikana sosiaalisessa mediassa

Uutinen 22.6.2022 klo 11.14
Saunavasta ja räsymatto puuportailla
© Kuva: Kalevalaisten Naisten Liitto

Kalevalaisten Naisten Liitto haastaa kaikki mukaan #naistensauna -tapahtumaan! Tapahtumaan osallistutaan saunomalla ja jakamalla omia saunaperinteisiin liittyviä kokemuksia, muistoja ja ajatuksia sosiaalisessa mediassa.

Aihetunnisteina ovat käytössä: #naistensauna #womenssauna #EuropeanHeritageDays #tyttösaunoo #kalevalaisetnaiset sekä @Kalevalaisten Naisten Liitto ja @kalevalaisetnaiset.

Osallistua voi koko kesän kerrostalosaunoista mökkirannoille 

Tapahtumaan osallistuminen ei ole sidottu aikaan tai paikkaan, ja jokainen voi osallistua siihen haluamallaan tavalla. Tapahtuman puitteissa voi esimerkiksi järjestää oman saunatapahtumansa, saunoa voi yhdessä ystävien tai perheen kanssa, tai ihan vaan itsekseen. Tyyli on vapaa. Tapahtuma alkaa juhannusviikolla, ja siihen voi osallistua milloin vain kesäkuukausien aikana. 

Yleisölle avoimet saunatapahtumat voi ilmoittaa osaksi Euroopan kulttuuriympäristöpäivien kalenteria:

Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä ja European Heritage Days Stories 2022 -kokonaisuutta 

Naisten saunomisperinne saa huomiota myös kansainvälisesti. Naisten sauna -tapahtuma on osa Euroopan neuvoston ja Euroopan komission Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä ja European Heritage Days Stories -hankerahoitusohjelmaa. 

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät, European Heritage Days on Euroopan suurin yleisötapahtumien kokonaisuus. European Heritage Days Stories -hankerahoituksella tuetaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumien järjestäjiä ja lisätään eurooppalaisen kulttuuriperinnön arvostusta. Kulttuuriympäristöpäivien aikaan järjestetään vuosittain kymmeniä tuhansia yleisötapahtumia ympäri Eurooppaa.

Saunakulttuuri on elävää perintöä 

Saunominen on olennainen osa suomalaista identiteettiä. Suomalainen saunaperinne nimettiin kaksi vuotta sitten ensimmäisenä suomalaisena kohteena Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Suomessa erityisesti naisten saunomiskulttuuriin liittyy paljon perinteitä ja tapoja, joiden tarkoitus on peseytymisen ja rentoutumisen lisäksi myös parantaa, lisätä onnea tai valmistella siirtymistä uuteen elämänvaiheeseen. Saunominen on edelleen monelle naiselle tärkeä osa suureen elämänmuutokseen valmistumista tai juhlien aattoillan elävää perinnettä. 

Myös luonnolla ja hyvinvoinnin lisäämisellä on iso merkitys naisten saunaperinteissä: pulahtaminen luonnonvesiin löylyn jälkeen, vastominen ja luonnonyrttien hyödyntäminen ovat edelleenkin tärkeä osa naisten saunomiskulttuuria. Monelle saunominen on myös yhteisöllinen kokemus: sauna on luonteva paikka jakaa elämän iloja ja suruja ystävien tai perheenjäsenten kanssa.

Saunomisen iloa, yhteisöllisyyttä ja perinteiden uudistamista - seuraa Kalevalaisten naisten liiton somekanavia

Miten me naiset saunomme? Millaisia hienoja naisten saunaperinteitä mustan kylyn uumeniin kätkeytyy? Kalevalaisten Naisten Liitto saunoo ja kylpee kesän aikana eri puolella Suomea ja kertoo suomalaisten naisten saunaperinteistä sosiaalisen median kanavissaan. Ota kanavat seurantaan ja pääset tutustumaan kesän aikana muun muassa loitsuperinteeseen, morsiussaunaan ja lasten saunottamiseen. 

Naisten Sauna -tapahtuman tarkoituksena on lisätä tietoisuutta naisten sauna- ja kylpykulttuurista sekä innostaa kaikenikäisiä ja eri taustoista tulevia naisia jakamaan, kokeilemaan ja uudistamaan saunomiseen liittyviä perinteitä ja tapoja. Tapahtuma on myös puheenvuoro ilon ja yhteisöllisyyden, sekä eri-ikäisen ja aidon kauneuden puolesta.

Lisätietoja

Naisten sauna -tapahtumasta: Katja Lösönen, Kalevalaisten Naisten Liitto, viestintä- ja yhteisökehittäjä  p. 050 3363868 ja katja.losonen

Euroopan kulttuuriympäristöpäivistä ja European Heritage Days Stories -hankehausta: Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, suunnittelija, p. 0400 143 956, hanna.p.hamalainen@gov.fi