Kuvallisia kertomuksia suomalaisesta maisemasta

Uutinen 24.5.2016 klo 9.51

Suomen ammattiluontokuvaajat ry julkaisee Suomalainen Maisema -kirjasarjan Suomen itsenäisyyden tulevan juhlavuoden kunniaksi. Neljän kirjan sarjasta on jo julkaistu Saaristo ja Järvien Suomi -kirjat.

Näkymä Kymenlaakson saaristoon Kotkan Mussalosta.
Näkymä Kymenlaakson saaristoon Kotkan Mussalosta. © Kuva: Arno Rautavaara.

Kirjasarjan kirjojen sivuilta löytyy usean nimekkään kuvaajan toinen toistaan upeampia kuvia suomalaisista maisemista. Suomen- ja englanninkielisissä teksteissä kerrotaan maisemien muutoksesta sekä ihmisen ja ympäristön vuorovaikutuksesta. 

Saaristo -kirjan kansikuvan on ottanut Sakari Manninen.
Saaristo -kirjan kansikuvan on ottanut Sakari Manninen.

Suomalainen maisema, Saaristo -kirjan kuvissa näkyvät Suomen saariston monet kasvot ja maisemallinen vaihtelu. Kirjan toimittanut Arno Rautavaara kertoo kirjan teksteissä muun muassa kuinka saaristo on muotoutunut maan kohoamisen seurauksena ja kuinka asutus on löytänyt sijansa saariston ja rannikon sopivimmilta paikoilta.

Suomalainen maisema, Järvien Suomi -kirjan on puolestaan toimittanut luontotoimittaja Veikko Neuvonen. Kirja tuo esiin Suomen järviluonnon historian ja kehityksen viimeisimmän jääkauden päättymisestä alkaen. Kirjassa kerrotaan myös miten järvet ovat vaikuttaneet Suomen kehitykseen toimiessaan kulkuväylinä ja asutuksen ja teollisuuden sijaintipaikkoina.

Kirjasarja on osa ammattiluontokuvaajien Suomalainen Maisema -hanketta, joka juhlistaa 100-vuotiasta Suomea. Hanke toteutetaan monessa eri mediassa ja ammattiluontokuvaajien kuvia on nähtävillä myös näyttelyissä, dokumenteissa ja Facebook-sivulla, jossa jaetaan päivittäin yksi luontokuva aina Suomen 100-vuotissyntymäpäiviin 6.12.2017 asti. Projektin etenemistä voi seurata myös Suomalainen maisema -verkkosivujen kautta.

Järvien Suomi -kirjan kansikuva on Henrik Lundin.
Järvien Suomi -kirjan kansikuva on Henrik Lundin.
 
 

Lue lisää:

Suomalainen maisema Facebookissa
Suomalainen maisema

Suomen Ammattivalokuvaajat ry: Suomalainen Maisema, Järvien Suomi. Docendo. ISBN: 978-952-291-068-4
Suomen Ammattivalokuvaajat ry: Suomalainen Maisema, Saaristo. Docendo. ISBN 978-952-291-186-5