Helsingin hylkypuistoon voi taas tutustua pinnan alla ja näyttelyssä

Uutinen 7.6.2016 klo 10.30

Helsingin hylkypuisto on jälleen valmis ottamaan vastaan historiasta kiinnostuneita sukeltavia vieraita. Puisto avataan Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta. Samana päivänä avataan myös Töölön kisahallin aulassa pop-up -näyttely ”Kronprins Gustav Adolf – Helsingin hylkypuisto”.

Helsingin hylkupuisto
Museoviraston perustama Helsingin hylkypuisto on Suomen ja Itämeren alueen ensimmäinen. © Kuva: Riikka Alvik, Museovirasto.

Vieraile Helsingin hylkypuistossa

Ruotsalainen linjalaiva Kronprins Gustav Adolf räjähti vuonna 1788, kun venäläiset olivat vallanneet aluksen ja sytyttäneet sen tuleen. Vuonna 1995 löydetty hylky sijaitsee Harmajan majakasta lounaaseen Helsingin kaupungin vesialueella. Aluksen jäänteet makaavat 18-20 metrin syvyydessä ja ovat levinneet noin 100 m x 100 m suuruiselle alueelle. Suuri osa laivan tykeistä on edelleen paikallaan hylyssä.

Museovirasto perusti hylylle vedenalaisen puiston vuonna 2000. Historiallisesti merkittävälle laivanhylylle perustettu puisto on Suomen ja Itämeren alueen ensimmäinen. Puistoon on rakennettu opasköyden avulla ohjattu reitti, jonka varrella on hylyn rakenteesta ja historiasta kertovia opastauluja. Vedenalaisesta puistosta käytetään nykyään nimeä Helsingin hylkypuisto - Kronprins Gustav Adolf. Museoviraston yhteistyökumppanit puiston ylläpidossa ja kehittämisessä ovat Helsingin kaupungin liikuntavirasto ja Oy Sea Safety Scandinavia Ltd.

Helsingin hylkypuisto on kesäkaudella 2016 avoinna 12.6. alkaen niin pitkään kuin säät sallivat. Puistoon on vapaa pääsy ja se on merkitty poijulla. Ennen sukeltamista tulee tutustua puiston järjestyssääntöihin ja karttaan ja puistossa liikutaan seuraamalla vedenalaista köysipolkua. Hylkyyn voi tutustua niin läheltä kuin se hylkyä vahingoittamatta on mahdollista.

Tai tutustu näyttelyssä hylkyyn kuivin varpain

Töölön kisahallin aulan pop-up -näyttely ”Kronprins Gustav Adolf – Helsingin hylkypuisto” kertoo kuvin ja sanoin Kronprins Gustav Adolfin tarinaa. Hylystä on nostettu tutkimustarkoituksessa kolme raudasta valettua tykkiä, joista yksi on esillä Kisahallin pop up -näyttelyssä. Metropolia Ammattikorkeakoulun konservointioppilaiden konservoima, yli 2000 kiloa painava tykki on erinomaisessa kunnossa. Näyttelyssä on esillä myös Kronprins Gustav Adolfin pienoismalli.

Näyttelyn avajaiset pidetään Helsinki-päivänä 12.6. klo 12-13. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja siihen voi tutustua 12.10.2016 asti.

Helsingin hylkypuiston kummi on maailmanmatkaaja, näyttelijä Ville Haapasalo. Katso videolta mitä hän hylkypuistossa vieraillessaan koki  https://www.youtube.com/watch?v=xg2nCPWVsxQ

Hylkypuiston verkkosivut www.nba.fi/helsinginhylkypuisto

Lisätietoja Museoviraston verkkosivuilta.