Euroopan kulttuuriympäristöpäivien avajaisissa nostettiin yhteisöt esiin

Uutinen 18.2.2016 klo 14.15

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään tänä vuonna teemalla Porukan paikat, yhteiset ympäristöt, joka nostaa yhteisöt esille. Teemavuosi käynnistettiin eilen 17. helmikuuta ympäristöministeriössä pidetyssä avajaistilaisuudessa. Kulttuuriympäristöpäivät on jokavuotinen Euroopan laajuinen tapahtuma, joka kokoaa ihmiset yhteen juhlimaan omaa kulttuuriympäristöään ja -perintöään.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen onnitteli kulttuuriympäristöpäivien avajaisten yhteydessä palkittuja Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun viime vuonna voittaneita Linnea ja Hilla Sarviahoa.
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen onnitteli kulttuuriympäristöpäivien avajaisten yhteydessä palkittuja Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun viime vuonna voittaneita Linnea ja Hilla Sarviahoa. © Kuva: Elina Kuismin, Suomen Kotiseutuliitto.

”Me kaikki kuulumme lukuisiin erilaisiin yhteisöihin. Tapaamme toisiamme paikoissa, jotka ovat muodostuneet meille tutuiksi ja tärkeiksi. Käytämme, ylläpidämme, kunnostamme ja kehitämme näitä meille tärkeitä ympäristöjä. Toivon, että teemavuosi kannustaa yhteisöjä vaalimaan heille tärkeitä paikkoja,” maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoi teemavuoden avajaispuheessaan.

”Kaikki ovat tervetulleita järjestämään erilaisia tapahtumia kulttuuriympäristöpäiville syyskuussa sekä toimimaan yhteisen ympäristömme puolesta,” ministeri Tiilikainen kannusti.

Kilpailu kannustaa lapset ja nuoret tutkimaan lähiympäristöään

Osana kulttuuriympäristöpäiviä järjestetään Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu, jonka tarkoitus on innostaa lapsia ja nuoria vaikuttamaan kulttuuriympäristöön nyt ja tulevaisuudessa. Kilpailu kannustaa lapsia ja nuoria havainnoimaan, tutkimaan ja arvioimaan lähiympäristöään. Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun vuoden 2016 otsikko on Meidän paikka. Kilpailuaika alkaa 17.2.2016 ja päättyy 14.10.2016.

Elisessä avajaistilaisuudessa palkittiin vuoden 2015 Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun voittajat, Hilla ja Linnea Sarviaho. Siuntiolaiset sisarukset voittivat viime vuoden kilpailun suvun ompelukoneen tarinan kertoneella työllään. Viime vuonna kilpailun tehtävä oli Kerro tuotteet tarina.

Tapahtumilla yhteisöt esiin syyskuussa

Suomessa kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat keskittyvät syyskuun toiseen viikonloppuun 9.-11.9.2016, jolloin paikalliset toimijat järjestävät avointen ovien päiviä, opastettuja kierroksia ja muita tapahtumia. Tapahtumia voivat järjestää ketkä tahansa asiasta kiinnostuneet, esimerkiksi museot, koulut, virastot, yhdistykset ja yksityiset ihmiset. Tervetuloa siis mukaan!

Lue lisää Euroopan kulttuuriympäristöpäivät
Lue lisää Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu