150 museota käynnistää itsenäisyyden juhlavuoden loppiaisviikonloppuna 6.–8.1.2017

Uutinen 4.1.2017 klo 12.47
 
 
kahvit
Hetki kulttuurin ja kahvin parissa -tapahtuma loppiaisviikonloppuna on museoiden tempaus itsenäisyyden juhlavuoden avaukseksi.

Museot juhlistavat itsenäisyyden juhlavuoden avausta monipuolisella ohjelmalla loppiaisviikonloppuna 6.–8.1.2017. Tapahtumaan osallistuu 150 museota eri puolilla Suomea.

Itsenäisyyden juhlavuoteen liittyvien näyttelyjen lisäksi museovieraat voivat osallistua muun muassa teemaopastuksille ja työpajoihin, viettää yhteisiä kahvihetkiä museoiden kulttuuriympäristössä sekä nauttia esimerkiksi musiikista ja muista näytöksistä. Monen museon ohjelmassa on huomioitu erityisesti lapset ja lapsiperheet.

Loppiaisviikonlopun museojoukko on moninainen. Yhteiseen juhlaan voi osallistua niin suurissa kansallisissa museoissa kuin pienemmissä kotiseutumuseoissa, jotka ovat usein avoinna vain kesällä. Lisäksi tempaukseen osallistuu monia erikois- ja taidemuseoita.

Valitse omasi museo100.fi-sivustolla

Oman vierailukohteen ja suosikkiohjelman voi valita museo100.fi-sivuston kampanjaosion kautta.

museo100
 

Kohteita voi hakea esimerkiksi paikkakunnan mukaan. Tässä muutama poiminta kulttuuriympäristön ystäville!

  • Keski-Suomen Luontomuseossa ihastutaan suoluontoon, nähdään ihmisen toiminnan vaikutus siihen ja mietitään mitä on Perintönä ympäristö.
  • Turun vesilaitosmuseossa tutustutaan turkulaisen vesilaitostoiminnan yli sata vuotiseen historiaan kahvin lomassa.
  • Suomen maatalousmuseo Sarka tarjoaa pullakahvit ja pyytää kävijöitä kertomaan muistojaan maataloustyön lomassa vietetyistä kahvitauoista.
  • Suomen Rautatiemuseon Lättähattu-tapahtumassa loppiaisviikonloppuna tutustutaan Lättähattu-junaan aitojen lättäkuskien opastamana, katsotaan vanhoja mainosfilmejä ja toivotaan kävijöiden tuovan omia muistojaan ja valokuvia Lättähatulla tehdyistä matkoista.
  • Pöljän kotiseutumuseossa katsellaan Siilinjärven pitäjänelokuvaa ja avataan itsenäisyyden juhlavuosi yhteisellä kahvihetkellä.
yhteinenperinto
Loppiaisviikonlopun tapahtumia koordinoi Yhteinen perintö -hanke.
  • Itsenäisyyden juhlavuotta 2017 vietetään valtakunnallisesti teeman Yhdessä merkeissä. Valtakunnallinen loppiaistapahtuma on museoiden lähtölaukaus juhlavuoteen ja sen tapahtumia koordinoi Yhteinen perintö -hanke.
  • Museo100.fi verkkosivusto kokoaa museoiden tarjonnan vuonna 2017 yhteen paikkaan ja viestii siitä kiinnostavasti. Tavoitteena on aktivoida uusia yleisöjä juhlavuoden viettoon sekä lisätä tietoa ja ymmärrystä Suomen itsenäisyyden ajasta.
  • Hankkeen toteuttavat yhteistyönä valtakunnalliset museotoimijat Kansallisgalleria, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Museovirasto, Kansallismuseo, Suomen kotiseutuliitto ja Suomen museoliitto.