Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat

Signe Brander yläilmoissa: Paasitornin valokuvakierros

Kuvaajan nimi tai muu kuvatieto: Signe Brander / Helsingin kaupunginmuseo
Vuonna 1908 Signe Brander kiipesi vastavalmistuneen Helsingin Työväentalon torniin ja ikuisti Helsinkiä eri ilmansuuntiin valokuvaten. Graniittirakennuksen nimi on sittemmin muuttunut Paasitorniksi, mutta tornin korkeuksista avautuu edelleen huikea näköala Helsingin kattojen yli. Miten kaupunki on muuttunut reilun sadan vuoden aikana?

Wikimedia Suomen ja Helsinki Congress Paasitornin järjestämällä ilmaisella kierroksella kiivetään Paasitorniin ja katsellaan Helsinkiä lintuperspektiivistä käsin, verrataan Branderin valokuvia ympärillä levittäytyvään maisemaan ja kuvataan niitä uudestaan, tässä ajassa. Näin syntyy ennen ja nyt -kuvapareja, joissa ajan kuluminen ja kaupungin muutos näkyy selkeästi.

Ilmainen Ajapaik-sovellus auttaa sinua löytämään kuvakulman, josta vanha valokuva on aikoinaan otettu. Tutustumme aluksi yhdessä Ajapaikiin ja jälleenvalokuvaamiseen, joten aiempaa kokemusta ei tarvita. Vinkkejä ja lisätietoa jälleenvalokuvauksesta sekä Ajapaikin käytöstä löydät myös Wikimedia Suomen verkkosivuilta.

Paasitornin historiasta ja Helsingin muutoksesta kertoo Helsinki Congress Paasitornin edustaja Kati Kosonen, ja mukana on myös kuvataidepedagogi Nanna Saarhelo, joka opastaa Ajapaik-sovelluksen käytössä. Tapaamme Paasitornin sisääntuloaulassa.

Ilmoittaudu alla olevasta linkistä. Osallistuminen on ilmaista):


Tapahtuma kuuluu kevään 2022 aikana pidettävään valokuvakävelyiden sarjaan, jossa tutustutaan kaupungin muutokseen jälleenvalokuvaamalla. Valokuvakävelyt ovat osa Wikimedia Suomi -yhdistyksen toimintaa, jossa kannustetaan kaupunkilaisia tutustumaan Helsinkiin vanhojen valokuvien avulla ja taltioidaan kaupungin muutosta. Lisätietoa jälleenvalokuvauksesta ja kevään valokuvakävelyistä wikimedian sivuilla:

http://wikimedia.fi/omatoimikierroksia-ja-jalleenvalokuvausta/

Aika 4.5.2022 klo 18.00 - 19.30
   
Paikka Paasitorni

Paasivuorenkatu 5 A, 00130 Helsinki
   
Järjestäjä WIkimedia Suomi ja Helsinki Congress Paasitorni
   
Yhteystiedot nanna.saarhelo@wikimedia.fi
   
Tapahtuman ohjelma Kierros pidetään kaksi kertaa: 4.5. klo 18-19.30 ja 13.5. klo 14-15.30
   
Verkko-osoite https://www.eventbrite.fi/e/signe-brander-ylailmoissa-paasitornin-valokuvakierros-tickets-323039769647
Julkaistu 23.4.2022 klo 12.23, päivitetty 25.4.2022 klo 7.12