Luukku 6 - Kansallismaisemat

Uutinen 30.11.2017 klo 10.14
© Tapio Heikkilä
© Tapio Heikkilä

 

Komeimmissa suomalaisissa maisemissa kohtaavat monenlaiset arvot. Lapinlahden Väisälänmäki on nimetty kansallismaisemaksi. Kylän perinteinen rakennuskanta on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua ympäristöä, ja laajemmalti se on valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta. Eero Järnefelt maalasi täällä Suomen taiteen kultakauden ikoneihin kuuluvat teoksensa Kaski eli Raatajat rahanalaiset. Historiasta ja kulttuuriperinnöstä kumpuaa moni nykyajan ja tulevaisuudenkin kohokohdista.

Tapio Heikkilän valokuvanäyttelyn Suomi–Finland: Kansallismaisemat – Nationallandskap – National Landscapes avajaiset pidetään tänään, 6.12. klo 16 – 18 Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa. Näyttely on avoinna 6.12. – 31.12.2017. 

"Omistan valokuvanäyttelyni satavuotiaalle Suomelle sekä sen upeille kulttuuri- ja luonnonmaisemille, erityisesti kansallismaisemille.

Kansallismaisemat ovat muuttuneet niin hitaasti, että kuva-aiheiden ajankohtaisuus on täysin säilynyt, vaikka kuvien ottamisesta on vierähtänyt puolitoista vuosikymmentä. Valokuvaus on sen sijaan kehittynyt niin nopeasti, että käsin vedostamiani valokuvia voi tarkastella jo lähinnä vintagena, keräilyesineinä.

Näyttely esittelee 27 kansallismaisemaa. Kukin niistä on teos, joka koostuu useammasta osasesta, näkökulmasta, aistimuksesta, havainnosta, kokemuksesta. Maisemat ovat moniulotteisia. Ne ovat pitkien historiallisten prosessien tuotos, yhdistelmä luonnon ja ihmisen monen tasoista vuorovaikutusta. Maisemat muuttuvat mutta aina ainakin osa niiden sisällöstä säilyy, maastossa tai muistissa. Sadan vuoden päästä kansallismaisemilla on edelleen arvonsa ja merkityksensä."

Tapio Heikkilä

 

Paljon onnea satavuotiaalle Suomelle!