Luukku 17 - Rakennusperintö pipariksi!

Uutinen 30.11.2017 klo 10.17

Piparitalopienoismallin rakentaminen on jouluinen, hauska ja maistuva tapa tutustua lähialueen rakennusperintöön. Piparipaja sopii mainiosti joulunalusajan ohjelmaksi muun muassa koululaisryhmille, kerhoille, päiväkodeille ja koteihin.

 

Rakennukseen tutustuminen

Tehkää retki valitsemanne rakennuksen luo. Ottakaa valokuvia ja piirtäkää luonnoksia rakennuksesta.
Uteliaisuutta ja keskustelua voi herätellä kysymyksillä:

  • Mistä rakennus on tehty?
  • Kuinka suuri rakennus on?
  • Montako ikkunaa rakennuksessa on?
  • Millä adjektiiveilla kuvailisit rakennusta?
  • Milloin rakennus on rakennettu?
  • Mitä siellä on ennen tehty?
  • Mihin rakennusta nykyisin käytetään?
  • Miltä maisema näyttäisi ilman rakennusta?
Piparitalokuva 2
Aloittakaa piparitaloprojekti tutustumalla rakennukseen. Kuva © Eeva Puustjärvi

Piparitalon rakentaminen

Piparitaloprojektiin osallistujien iästä ja aikataulusta riippuen valittua rakennusta mukaileva piparitalo voidaan kaavoittaa ja leipoa yhdessä alusta asti tai piparitalon osat voidaan tehdä ennalta valmiiksi.

Koristelkaa talon julkisivut mahdollisimman oikean näköisiksi valokuvia ja piirustuksia apuna käyttäen. Osat kannattaa ensin koristella ja koota vasta lopuksi taloksi.

Koristeltu piparitalo
Koristellut osat kootaan taloksi. © Eeva Puustjärvi

Lisäksi voitte leipoa rakennuksen siluetin muotoisia pipareita, jotka jokainen voi koristella teemalla: miltä tämä rakennus näyttäisi, jos minä saisin päättää?

Käytännön ohjeita piparitalon rakentamiseen löydät osoitteesta 

Muistattehan, että piparien paistamisesta ja talon kokoamisesta sulatetulla sokerilla vastaa aikuinen. Lapsille se on liian kuumaa puuhaa.

Piparitalotyöpaja on toteutettu osana Kulttuuriympäristö näkyväksi KYNÄ -hanketta. Hanketta toteuttavat ProAgria Etelä-Savo, Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaiset sekä ProAgria Keski-Suomi, Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset. KYNÄ-hankkeen rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Etelä-Savon ja Keski-Suomen ELY-keskukset.

KYNÄ -hanketta tahoittavien tahojen logot: ProAgria, Maa- ja kotitalousnaiset, Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.