Luukku 13 - Lucian päivä

Uutinen 30.11.2017 klo 10.16

Pohjoismaisen Lucia-perinteen mukaan, 13. joulukuuta Lucia-neito ja hänen kulkueensa tuovat pimeyteen valoa, kaunista laulua, iloa ja leivonnaisia. Perinne voidaan jäljittää 1700-luvun Ruotsiin, mistä se levisi myöhemmin Suomeen. Vanhan kalenterin mukaan, 13. joulukuuta oli vuoden pimein päivä, johon liittyi kansanperinteellisiä tapoja ja uskomuksia. On myös pohdittu, liittyykö perinne sisilialaiseen Pyhän Lucian perinteeseen, jonka muistopäivää juhlitaan uskonnollisin traditioin Italiassa ja muuallakin samoin 13. joulukuuta.

Mutta miten kävi roomalaisen päiväkodin lapsille, keskellä Rooman Aventino kukkulaa, jotka kuulivat pohjoismaisesta valon juhlasta ja halusivat tuoda valoa Rooman joulukuiseen pimeyteen? Siitä alkoi viikkojen harjoituksia, pukutyöpajoja ja piparkakkujen koristelua... Tuloksena nähtiin ja kuultiin hiukan erilainen Lucia-kulkue, joka liikkui muodostelmissa ja lauloi Lucia-laulun uutta lastenversiota italiaksi (huom. alkuperäinen Lucia-laulu on napolilainen). Lucian valonkantajan perinteestä tulikin vuosijuhlan kohokohta. Lasten ja ympäristön intensiivisen osallistumisen ansiosta, onnistuttiin tuomaan rikkaat, monikulttuuriset perinteet lähemmäksi toisiaan ja luomaan unohtumaton tunnelma. 

Kurkkaa 13. luukkuun ja kuuntele Lucia-laulun lastenversio italiaksi! (laulu on vapaasti käännetty suomeksi ja ruotsiksi)

Gerd Norrgård, Roomassa