Uskon ja uskomusten paikat

USKON JA USKOMUSTEN PAIKAT - ARTIKKELIT RSS

Temppeliaukion kirkko, kuva Matkailun edistämiskeskus

Matkailijan Helsinki ja kirkkomaiseman kulttuuriset merkitykset

7.8.2014
Salla Jokela
Helsingin tuomiokirkko, Uspenskin katedraali ja Temppeliaukion kirkko lukeutuvat Suomen suosituimpiin nähtävyyksiin. Kirkot ovat näyttävästi esillä Helsinkiä esittelevissä matkailukartoissa ja -esitteissä. Mikä selittää niiden matkailullista vetovoimaa ja tärkeää roolia kaupunkikuvassa?
Johanneksen kirkko

Johanneksen kirkko

19.5.2011
Pinja Metsäranta
Helsinkiin tarvittiin 1800-luvun lopulla kolmas kirkko, kun Vanhassa Kirkossa ja Tuomiokirkossa alkoi olla pyhinä ahdasta. Johanneksen kirkko valmistui 1891, mutta A. E. Melanderin uusgoottilainen suunnitelma sai kritiikkiä suomalaisilta arkkitehdeilta ennen valmistumistaan.
Kannonkosken funkiskirkko

Kannonkosken kirkko on yksi harvoista funkiskirkoista

28.10.2010
Pinja Metsäranta
1930-luvulla Suomessa kiisteltiin uuden tyylin, funktionalismin, sopivuudesta kirkkoarkkitehtuuriin. Arkkitehti Pauli E. Blomstedtin suunnittelema Kannonkosken kirkko Keski-Suomessa edustaa silti aikakauden puhdaslinjaista funktionalismia dynaamisella muotokielellään ja valoisalla kirkkosalillaan.
Nurmeksen hautausmaa

Vanhat hautausmaat – monien muistojen puistot

18.10.2007
Marja Terttu Knapas
Vanhat hautausmaat ovat hiljentymiseen ja pohdiskeluun otollisia ympäristöjä, joissa kulttuuri- ja paikallishistoria ovat läsnä. Hautausmailla näkyvät myös eri aikakausien elementit, kuten suku- ja sankarihaudat, hoidetut puuryhmät ja muistolehdot.
Porvoon kirkko

Porvoon kirkko ja kellotapuli keskiajalla

31.5.2006
Marianna Niukkanen
Kirkko ja kellotapuli olivat keskiajalla tiettävästi Porvoon ainoat kivirakennukset, ja ne ovat myös ainoat säilyneet esimerkit kaupungin keskiaikaisesta rakennuskannasta. Nykyistä kivikirkkoa on todennäköisesti edeltänyt puukirkko samalla paikalla.
Kalannin keskiaikainen kivikirkko

Keskiajan kivikirkot kertovat pitkään jatkuneesta asutuksesta

29.5.2006
Marja Terttu Knapas
Keskiaikainen kivikirkko mahtavine vesikattoineen on hätkähdyttävän komea todistuskappale ympäristönsä pitkäaikaisesta pysyvästä asutuksesta. Monet yli 500 vuotta sitten rakennetut kirkot ovat edelleen seurakuntien käytössä.
Vöyrin tukipilarikirkko

Tukipilarikirkko on suomalainen erikoisuus

13.1.2006
Marja Terttu Knapas
Pohjanmaalla 1600-luvulla yleisessä tukipilarikirkossa seinähirsien jatkoskohdat on sijoitettu niitä suojaavien onttojen lamasalvospilarien sisälle. Aikanaan yli sadasta Suomen tukipilarikirkosta on säilynyt vain 11.
Ilomantsin ortodoksinen kirkko

Ortodoksikirkkojen joukossa on rakennushistorian aarteita

13.1.2006
Marja Terttu Knapas
Suomen ortodoksisen kirkkokunnan rakennuksissa on useita rakennushistoriallisesti arvokkaita kirkkoja, kuten Lappeenrannan Jumalansynnyttäjän muistolle pyhitetty kirkko ja Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen muistolle pyhitetty Uspenskin katedraali Helsingissä.
Hattulan Pyhän Ristin kirkko

Autiokirkot henkivät historiaa

13.1.2006
Marja Terttu Knapas
Autiokirkot ovat jumalanpalvelukäytöstä poisjääneitä rakennuksia, jotka eivät ole enää varsinaisia seurakuntakirkkoja. Tunnettuja ovat esimerkiksi maalauksistaan kuuluisa Hattulan Pyhän ristin kirkko ja tuhopolton jälkeen kunnostettu Tyrvään Pyhän Olavin kirkko.
Elimäen kirkko

Puiset ristikirkot heijastavat eri tyylejä

13.1.2006
Marja Terttu Knapas
Suomalaisissa puukirkoissa näkyvät rinnan eri aikakaudet ja arkkitehtuurin suuntaukset. 1700-luvun jälkipuolisko oli ristikirkkojen rakentamisen kulta-aikaa, jolloin tasavartisesta ristikirkosta tehtiin monia muunnelmia.

Julkaistu 10.3.2016 klo 15.05, päivitetty 10.3.2016 klo 15.05