Viisas korjaus

Viisaita korjausperiaatteita – artikkelit RSS

Kerrostalon ikkunoita

Vaihdetaanko vai korjataanko ikkunat?

18.11.2010
Mari Mannevaara
Ikkunat vaikuttavat olennaisesti rakennuksen ilmeeseen ja ne kertovat rakentamisaikansa tekniikasta ja arkkitehtuurista. Sekä vanhempia että uudempia rakennuksia korjattaessa alkuperäiset ikkunat kannattaisikin aina säilyttää ja kunnostaa.
1800-luvun lopun porrashuone Helsingin Kruununhaassa.

Porrashuoneet ja niiden arkkitehtoninen merkitys

18.11.2010
Pia Ilonen
Porrashuoneissa voi hyvin nähdä eri aikakaudet. Porrashuoneiden arkkitehtuuri perustuu rakennusajankohdan rakenteellisiin mahdollisuuksiin ja ajan vallinneisiin tyylisuuntauksiin.
1970-luvun elementtirakenteinen kerrostalo

Kerrostalojen perusrakenteet ja talotekniikka 1880-luvulta nykypäivään

18.11.2010
Pia Ilonen
Kerrostalon kantava runko voi olla paikalla rakennettu, elementtirakenteinen tai näiden välimuoto. Viime vuosina elementtien käyttö rakenteissa on tullut yleisemmäksi paikalleen muuraamisen sijaan.
Rintamamiestalo Espoon Mankkaalla

Pientalojen rakenteet 1940-1970

18.11.2010
Minna Lukander
Jälleenrakentamiskauden vallitseva pientalotyyppi rintamamiestalo perustui omatoimirakentajille suunniteltuihin tyyppitalopiirustuksiin. 1950-luvulla asuntotuotannon painopiste siirtyi kerrostaloihin, ja myös rivitalot yleistyivät.
Rakennuksen korjaamista

Korjaaminen ei ole uudisrakentamista

18.11.2008
Panu Kaila
Uudisrakentaja aloittaa tyhjältä pöydältä, mutta rakennuksen korjaajan pöytä on valmiiksi katettu. Rakennukseen voi tehdä parannuksia, mutta parannukset heijastuvat ympäristöön ja poikivat uusia muutoksia. Jokainen muutos myös maksaa.
Nuorisoseurantalo Valhalla Espoon Kauklahdessa

Onnistunut korjaus, esimerkkinä seurantalo

22.10.2008
Leni Pakkala
Seurantaloa korjattaessa on otettava huomioon rakennuksen kunto, kohteen käyttäjät ja kulttuurihistorialliset arvot. Jos tämän kolmijalkaisen periaatteen yksi tai useampi osa laiminlyödään, tulee lopputuloksesta hutera.
Hirsitalon korjaaminen

Rakentamisessa voi säästää luonnonvaroja

19.9.2008
Erja Heino
Rakentamiseen käytetään iso osa Suomen luonnonvaroista. Erityisesti maa- ja vesirakentaminen, mutta myös talonrakentaminen ja rakennusten käyttö kuluttavat materiaaleja. Luonnonvarojen käyttöä rakennusten elinkaaren aikana on kuitenkin mahdollista vähentää.
Visavuoren taiteilijakodin kattoja

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten vesikate

30.6.2006
Erkki Mäkiö
Vesikatteissa käytettyjen materiaalien kirjo on ollut runsas, ja niiden käytön historiassa voidaan erottaa puu-, rauta-, tiili- ja huopakausia. Vaikka vesikatteen funktio on tekninen, on se myös osa rakennuksen ulkoarkkitehtuuria.

Julkaistu 10.3.2016 klo 14.44, päivitetty 10.3.2016 klo 14.55