Ulkomaalaus

Maalipinta suojaa ulkovuorausta sateen ja auringon säteilyn haitallisilta vaikutuksilta sekä erilaisilta lahottajilta. Maalikerros kuluu ensimmäisenä, mutta on myös helpompi ja halvempi uusia kuin koko ulkovuoraus. Lisäksi maali antaa talolle halutun värin ja ilmeen.

Suomalainen puurakennus oli pitkään laudoittamaton ja maalaamaton. 1500-luvulta lähtien ja 1700-luvulla yleistyen on käytetty punaista keittomaalia. Keltainen keittomaali tuli muotiin 1700-luvulla. Pellavaöljymaalia käytettiin aluksi vain ikkunoissa ja ovissa, 1700-luvulla sillä alettiin käsitellä seinäpintoja. Rapatut julkisivut siveltiin perinteisesti kalkkimaalilla, 1900-luvulla siirryttiin käyttämään kalkkisementti- ja silikaattimaalia. Modernien alkydi- ja lateksimaalien käyttö yleistyi 1950-luvulta lähtien

Säännöllinen huoltomaalaus on tärkeää. Etenkin hienompi puusepäntyö (ovet ja ikkunat) on syytä maalata riittävän usein. Ennen maalaustöihin ryhtymistä selvitetään nykyisen ja aikaisempien maalien tyypit ja värit. Vanhassa maalityypissä pysyminen on turvallisinta, mikäli ongelmia ei ole. Poikkeuksena on kalvoa muodostava lateksimaali, joka tulee poistaa jos ulkovuorauksen takana ei ole tuuletusrakoa.

Perinteisten maalityyppien (keittomaali, pellavaöljymaali) etuna on se, että niiden ominaisuudet tunnetaan ja ne on helppo uusia. Keittomaali on edullista ja sen voi valmistaa itse. Maalaustyön onnistumiseen vaikuttavat maalin lisäksi monet seikat: alustan ja ilman kosteus, lämpötila, alustan kunto, pohjatyöt ja maalarin ammattitaito.

Artikkelit

Uutisia aiheesta

 

Linkkejä

Kerrostalon julkisivukorjaus. Julkisivun ominaispiirteet ja korjaustavan valinta (PDF).
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/38032/SY37_2009_Kerrostalon_jul...
[ympäristöministeriö]

Museoviraston korjauskortisto opastaa korjaamaan ja kunnostamaan vanhaa rakennusta oikein ja taloudellisesti. Kortteja voi lukea, tulostaa ja ladata omalle koneelle osoitteessa.
http://www.nba.fi/fi/tietopalvelut/julkaisut/rakennusperinto#korjauskortisto
[Museovirasto]

 
TapahtumakalenteriTapahtumakalenteri
Lisää tapahtuma

MIPUNAMULT_S.jpg
Pilvipouta on hyvä maalausilma. Marja Ivars MV/RHO.

punamulta.jpg
Punamullan keittoa Urajärvellä. Marja Ivars MV/RHO.

Tiira_Pöytyä vanha pappila lahoa maalin alla 140705_S.jpg
Liian tiivis maalipinta on aiheuttanut vauriota laudoitukseen. Hanna Tiira 2005 MV/RHO.