Tekniset järjestelmät

Teknisiä järjestelmiä ovat lämmitys, vesi ja viemäri, ilmanvaihto ja sähköasennukset sekä paloturvallisuusjärjestelmät, turvatekniikka, sisäverkot ym. taloautomaatio.
Niistä käytetään yhteisnimitystä talotekniikka ja lyhenteitä: LVI = lämpö, vesi, ilma ja S=sähkö.

Teknisten järjestelmien määrä on viime aikoina kasvanut huimasti ja uusia järjestelmiä saattaa olla vaikea saada sovitettua rakennuksen vanhoihin asennusreitteihin tai rakenteisiin. Uudet reitit olisi sijoitettava siten, ettei niillä aiheuteta turhia vaurioita rakenteille tai etteivät ne ole ristiriidassa esimerkiksi sisätilojen arkkitehtuurin kanssa. Korjaustöissä on myös viisasta varautua tulevaisuuden muutoksiin asennuksissa miettimällä kaapeleille helposti avattavat reitit: jalkalistan takana, jiirilankun alla.

Rakennuksessa olevat aikaisemmat tekniset laitejärjestelmät voidaan säilyttää sellaisenaan, kun valtuutettu ammattilainen on tarkistanut ja hyväksynyt niiden toimivuuden ja käyttöturvallisuuden. Alkuperäisiä asennuksia voidaan täydentää. Niitä uusitaan tarvittaessa suunnitelmallisesti ja kokonaisvaltaisesti välttäen tarpeetonta purkamista.

Teknisten järjestelmien toiminta on ymmärrettävä kokonaisvaltaisesti: Muutokset ja säädöt voivat vaikuttaa olemassa oleviin rakenteellisiin ratkaisuihin. Esimerkiksi painovoimaiseen ilmanvaihtoon kuuluvien venttiilien ja hormien tukkiminen heikentää ilmanvaihtojärjestelmän toimintaa. Myös ikkunoiden korjaus saattaa edellyttää ilmanvaihdon tarkistusta ja säätöä.

Artikkelit


Uutisia aiheesta

   

 

 

TapahtumakalenteriTapahtumakalenteri
Lisää tapahtuma

Patteri Selja Flink_S.jpg
Valurautaiset patterit ovat pitkäikäisiä. MV/RHO.
 

Copy of rak_osa_260_S.jpg
Nykypäivän sähköasennukset vaativat paljon tilaa, ja reittien hakeminen ei aina ole yksinkertaista. MV/RHO.
 

Ulkovalaisin 50luku SF_S.jpg
1950-luvun taloon sopii alkuperäinen ulkovalaisin luontevimmin . Selja Flink 2005 MV/RHO.