Kuistit ja ulkoportaat

Kuistit, ulkoportaat ja parvekkeet antavat talolle ilmettä. Kuisti sekä suojaa että korostaa sisäänkäyntiä. Kevytrakenteisuus ja lämmittämättömyys ovat olleet kuistin ominaisuuksia.

Talonpoikaistaloihin kuului kylmä porstua ja sen yhteyteen avokuisti. Kuistit saattoivat usein olla varsinaista rakennusta ilmeikkäämpiä ja niiden yksityiskohdissa näkyivät arkkitehtuurin virtaukset. Koristeellisten lasikuistien kulta-aikaa oli 1800- ja 1900-luvun vaihde. Rintamamiestaloihin kuisti kuului olennaisena osana.

Huoneistokohtaiset parvekkeet yleistyivät kerrostaloissa 1930-luvulla. Tyypillisiä tuolloin olivat talon rungosta ulkonevat ns. ulokeparvekkeet. Sisäänvedettyjä parvekkeita alkoi ilmestyä jo 1930-luvulla.

Säärasitus korostuu rakennusrungosta ”ulkonevissa” osissa. Avokuisteissa, portaissa ja parvekkeissa on usein varjossa olevia rakennusosia, jotka eivät kuivu yhtä tehokkaasti kuin muu julkisivupinta. Sade- ja sulamisvesien ohjautuminen seinäpinnoista poispäin on varmistettava. Perustusten liikkuminen tai painuminen saattaa aiheuttaa kuistin katon lappeiden kallistumista seinään päin.

Kuistin arvo säilyy parhaiten, jos monimuotoiset ikkunat säilytetään ja korjataan. Pintaristikko ei vastaa vaikutelmaltaan erillisten lasiruutujen elävää pintaa. Mahdollista lämmöneristysten lisäämistä kylmään kuistiin kannattaa harkita huolellisesti. Lämmin kuisti lasketaan rakennusalaan.

Linkkejä

Kuisti (på svenska).  
http://www.lansmuseum.a.se/faktabanken/forstukvistar-och-verandor/
[Stockholms läns museum]

Museoviraston korjauskortisto opastaa korjaamaan ja kunnostamaan vanhaa rakennusta oikein ja taloudellisesti. Kortteja voi lukea, tulostaa ja ladata omalle koneelle osoitteessa.
http://www.nba.fi/fi/tietopalvelut/julkaisut/rakennusperinto#korjauskortisto
[Museovirasto]

 
TapahtumakalenteriTapahtumakalenteri
Lisää tapahtuma

Kuisti Lussitupa kajaani 8_05 Hanna Tiira_S.jpg
Kuistin yksityiskohdat ja puuportaat vaativat säännöllistä kunnossapitoa. Hanna Tiira 2005 MV/RHO.

Rintamamiestalon kuisti_S.jpg
Rintamamiestalon kuisti on sekä tuulikaappi että oleskelutila. Selja Flink MV/RHO.