Kalusteet ja varusteet

Kiintokalusteet luovat sisätilan tunnelmaa. Niihin luetaan mm. komerot, keittiökaapit, kiinteät sängyt ja seinänvieruspenkit. Varusteita ovat koukut, verholaudat, ikkunapenkit ym. Ne ovat usein käyttökelpoisia ja kunnostettavissa. Niiden myötä säilyy olennainen osa sisätilojen tyyliä ja henkeä.

Perinteisissä tuvissa oli kiinteitä sänkyjä ja penkkejä. Säilytyskalusteet olivat yleensä irrallisia kaappeja ja arkkuja. Kiinteät keittiökalusteita ja sinkittyjä tiskipöytiä on tehty 1900-luvun alusta lähtien. Astiankuivauskaappi on suomalainen käytännöllinen keksintö, joka alkoi yleistyä 1940-luvulla. Rationalisointi ja standardisointi näkyivät erityisesti keittiökalusteissa. Kiinteitä komeroita tehtiin lauta- ja paneeliseinäisinä sekä pahvi- että kovalevyistä

Kiintokalusteiden normaaliin huoltoon kuuluu puhdistus. Ehostusmaalauksella kohennetaan kalusteiden ilmettä. Niihin voi myös teettää täydentäviä osia perinteisistä materiaaleista ja perinteellisin tekotavoin. Kunnostettaessa on hyvä käyttää tyylillisesti samanlaisia osia. Puusepäntyönä tehdyt mittatilauskalusteet saattavat olla halvempia kuin tehdaskalusteet. Kokopuisia käytettyjä kiintokalusteita kannattaa kierrättää ja kunnostaa. Samoin vanhat varusteet ovat usein käyttökelpoisia. 

Linkkejä

Arjen historiaa. Tietoa mm. sisustuksesta ja huonekaluista.
http://yle.fi/vintti/yle.fi/tv1/juttuarkisto/asia/arjen-historia-%E2%80%93-dokum...
[Yleisradio Oy]

Huonekalujen tyylihistoria.
http://www.seitsemashuone.fi/liskuvia/tyylihistoria.pdf
[Seitsemäs Huone]

 
TapahtumakalenteriTapahtumakalenteri
Lisää tapahtuma

Porvoo Rbg keittiö_S.jpg
Eri-ikäisistä kalusteista koottu keittiö. Jan Lindroth 2001.

kahva.jpg
Hyväkuntoinen messinkipainike 1900-luvun alusta. Selja Flink 2002 MV/RHO.