Rakennusmateriaaleja

Ennen teollistumista rakennusmateriaalit hankittiin rakennuspaikan läheltä. 1900-luvun kuluessa on paikallisten luonnonmateriaalien käytöstä vähitellen siirrytty teollisesti valmistettuihin tuotteisiin ja uusia rakennusmateriaaleja kehitetään kiihtyvässä tahdissa.

Suomessa on perinteisesti rakennettu puusta, mutta myös luonnonkiveä ja tiiltä on käytetty. Muut materiaalit, kuten lasi ja metallit, olivat ennen kalliita ja usein ulkomailla valmistettuja.

Talot rakennettiin pitkään yhdestä aineesta. Perinteisen puuseinän kaikki kerrokset ovat lähtöisin puusta: ulkolaudoitus, tuohi, hirsi, lauta, runkotolpat, puru ja paperi. Tiiliseinissä ulkorappaus, muurauslaasti, tiilet ja sisärappaus ovat kiviaineisia.

Rakennusmateriaalien vauriot, kuten puun lahoaminen ja kiven rapautuminen, johtuvat tavallisesti kosteuden vaikutuksesta. Vaurion syynä on yleensä virheellinen rakenne tai hoidon puute. On tärkeää selvittää vaurion syy ja poistaa se ennen korjaustoimenpiteitä.

Perinteiset materiaalit korjataan paikkaamalla, puu puulla ja kivi kivellä. Teollisten rakennusmateriaalien korjaaminen paikkaamalla on usein ongelmallista, sillä käytetyn materiaalin valmistus on saattanut loppua tai sen koostumus muuttua oleellisesti. Rakennusmateriaaleja voi varastoida tulevien korjausten varalle, mutta taloudellisinta on rakennusmateriaalien hyvä huolto.

Artikkelit


Uutisia aiheesta

Linkkejä

Varaosapankki - satakuntalainen rakennusmateriaalien kierrätyskeskus. Youtube -video
http://www.youtube.com/watch?v=dLHVWwyliJU
[Varaosapankki]

Materiaalitehokkuus. Korjaustieto.fi on ympäristöministeriön ylläpitämä verkkopalvelu. Sivut sisältävät kiinteistönomistajille suunnattua tietoa kiinteistön ylläpidosta ja korjaamisesta.
http://www.korjaustieto.fi/pientalot/korjaushankkeet/materiaalitehokkuus.html
[Valtion ympäristöhallinto]

 

 

TapahtumakalenteriTapahtumakalenteri
Lisää tapahtuma


1216.jpg
Hirsirakennuksen uusitut nurkkakotelot. Maija Kairamo, MV/RHO.